Обръщението на Ангела Меркел за коронавируса стана „Реч на годината“

Обръщението на германския канцлера Ангела Меркел е избрано за „Реч на годината“ от екип от експерти. Апелът на Меркел през март, призоваващ хората в Германия да зачитат мерките за COVID-19, е модел на реторика, казаха те.

Речта на германския канцлер Ангела Меркел на 18 март, призоваваща хората в Германия да приемат сериозно пандемията на коронавируса, е избрана за „Реч на годината“ за 2020 г. от група експерти по риторика.

Панел от университета в Тюбинген заяви в изявление, че в телевизионната си реч „Меркел демонстрира по впечатляващ начин [...] как разумът, подпомогнат от реториката, може да подтикне действия и колко добра реторика може да насърчи чувствата и сплотеността на общността“.

В него се казва, че „историческата“ реч е била от централно значение за успешното управление на първата вълна на пандемията. „Това обръщение по телевизията вероятно пряко е повлияло на германското население по начин, който почти никоя друга реч през последните години не е правила“, казват експертите.

Панелът заяви, че Меркел е използвала цяла гама от реторични тънкости в своето обръщение. „Речта е живо написана и добре структурирана [...] и използва повторения и вариации на централните идеи, за да създаде усещане за спешност“, се казва в нея.

Речта на Меркел беше сравнена с изявления на други европейски лидери за пандемията. Френският президент Еманюел Макрон, например, клони към "авторитарни изказвания " в първата си реч по темата, докато британският премиер Борис Джонсън омаловажи опасностите, казват експертите./БГНЕС