„Политико”: Обратен завой – Българският парламент гласува да се изпратят оръжия на Украйна

България трябва да изпрати оръжие на Украйна, гласува парламентът в четвъртък, като възложи на правителството да представи план в рамките на следващия месец.

Страната е сред малкото членки на ЕС, заедно с Унгария, които отказват да доставят директно оръжие на Киев, пише в свой анализ „Политико”.

Около 175 депутати гласуваха в подкрепа на план от шест точки за предоставяне на военна помощ на Украйна, в който подробно се посочва кои оръжия могат да бъдат доставени на Киев. Други 49 гласуваха против предложението.

Това се случи, след като преди това парламентът блокира подобна стъпка на фона на опозицията от страна на приятелски настроената към Русия Социалистическа партия, която тогава беше коалиционен партньор в правителството. През май парламентът гласува против военната помощ и реши, че подкрепата за Украйна не трябва да надхвърля помощта за военни ремонти.

В новоприетото предложение се иска кабинетът да започне преговори със съюзници от НАТО за замяна или увеличаване на отбранителните способности в замяна на по-бързо освобождаване на военното оборудване от съветската епоха.

По време на дебатите депутати от различни партии заявиха, че предоставянето на военна помощ на Украйна може да бъде възможност за България да модернизира оръжейния си парк.

Въпреки това президентът Румен Радев и министърът на отбраната Димитър Стоянов се обявиха против идеята, като заявиха, че българската армия не може да си позволи подобни оръжейни доставки и заявиха, че партньори като САЩ няма да предоставят заместващи оръжия като "подарък".

Остава неясно каква военна помощ може да бъде изпратена на Украйна и колко скоро може да се случи това.

Според оценките досега България е доставила непряко на Украйна оръжия и боеприпаси на стойност най-малко 1 млрд. евро чрез други държави, които купуват нейното оръжие и го изпращат нататък, което е голям подем за българската отбранителна промишленост. /БГНЕС