Образователна игра провокира младите да бъдат по-ангажирани с пътната безопасност

Новата образователна игра "Пътят на промяната" ангажира деца и младежи с важната тема за пътната безопасност и поставя на дневен ред нуждата от гражданско образование по темата.

„Пътната реалност в страната ни е до болка позната. Ежедневно чуваме най-различни новини, които са от шокиращи по-шокиращи. Няколко лични преживявания свързани с пътната обстановка започнаха да ме глождят отвътре. Не можех емоционално да се примиря с това, което се случва – с това, което виждам и чувам. В крайна сметка това породи замисъла и така се роди книгата с кауза „Пътят на промяната”, а както всяко нещо, то започна да ражда следващи идеи“.

Това заяви пред БГНЕС Румяна Георгиева, автор на образователната игра „Пътят на промяната“, наречена като едноименната книга с кауза и видео, която засяга тема, важна за всички нас – пътната безопасност.

Докато участниците дискутират и играят играта, докато се запознават с различни казуси и различни гледни точки спрямо пътната реалност, те лека по-лека се докосват до това, което се случва около нас.

„Чрез игра може да се провокира волята на младите за промяна, както и за активно поведение на пътя. Това е целта на нашата игра”, добави Георгиева. Тя посочи, че посланието е, че промяната започва и тръгва от самите нас. Именно от тук Румяна стига и до избора на заглавие: „Осъзнаването, че ние сме тези, които сме двигателите на промяната, е всъщност началото на пътя за мен“.

Румяна Георгиева вече обмисля създаването на втора част на играта и сподели, че има и други сфери, в които принципът на играта би могъл да бъде използван в бъдеще.

„Започнах да замислям следваща част, която да бъде към тази образователна игра и която отново да е по темата за пътната безопасност. Успоредно с това самият принцип на играта може да бъде използван за най-различни други теми", отбеляза тя и посочи, че е имала желание да работи в посока преодоляване на стереотипите спрямо хората с физически увреждания.

"Една такава игра би могла да бъде посветена на толерантността, приемането на другия и различния, защото в нашето общество на думи всички сме много толерантни, развили сме образователната си система в тази посока, но на практика не е точно така", поясни тя.

Според нея може би е добре играта да бъде дигитализирана в бъдеще, за да може да се играе както от децата, които живеят в големите градове, така и от тези в провинцията.

Тя изрази надежда в бъдеще да получи подкрепа в лицето на институциите и конкретно от Министерство на образованието и науката.

Премиерата на образователната игра „Пътят на промяната” е тази събота, 4 ноември в частно средно училище "Увекинд". След това Румяна Георгиева впряга усилия за дистрибуция в книжарниците в София и страната. /БГНЕС