Образувано е досъдебно производство срещу Асен Василев

Образувано е досъдебно производство срещу вицепремиера Асен Василев, това съобщи вътрешният министър Бойко Рашков, предаде репортер на БГНЕС.

Производството е образувано за престъпление по служба.

Забравих да изразя своето съжаление към главния прокурор или си е счупил краката, или си е навехнал краката да бърза да образува досъдебно производство срещу вицепремиера Василев, разбира се, много скоростно е станало това по един сигнал на „Инса Ойл“ и по-точно Георги Самуилов, който преди няколко дни е подал едно писмо, един сигнал до главния прокурор, каза Рашков. "Той е разпоредил веднага на Паличева, която е изпратила вижте с какво изречение: „на Специализираната прокуратура да образува досъдебно производство по този сигнал“. Тоест Паличева не е оставила възможности на прокурора, на когото е изпратила този сигнал от Самуилов да прецени има ли данни или няма данни, за да образува производството, заяви Рашков.

На 15 март е подаден сигналът и на 15 март е образувано производството, съобщи още Рашков.

Не съм получил официално от прокуратурата информация за производство срещу Асен Василев, заяви на брифинг премиерът Кирил Петков.

Но ако е вярно това е пълно безобразие, те не можаха да направят 2 г. производство във връзка с другия казус, сега ако за няколко часа са успели да направят за една от компаниите, които бяха част от паниката за цените на горивата в последните дни, това ще е стъпка на прокуратурата какво цели с нейните действия. Надявам се, че не е вярна новината, но ако е вярна – просто срам, добави още Петков.

////////////////////////////////

Малко след изказванията на вътрешния министър и на премиера, говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев заяви, че няма образувано досъдебно производство срещу вицепремиера и финансов министър Асен Василев.

Кръстев припомни, че след промени в НПК от 2017 година досъдебните производства се образуват за извършени престъпления, а не срещу конкретни лица. Съгласно процесуалния закон, ако в рамките на досъдебното производство се съберат доказателства, че има извършено престъпление, както и за неговия извършител, тогава се пристъпва към предявяване на обвинение. Според НПК досъдебните производства се образуват от орган по разследването, следовател или прокурор от първоинстанционната прокуратура, компетентна да разследва конкретни престъпления. Висшестоящи прокурори нямат право да образуват досъдебни производства.

В Специализираната прокуратура е подаден сигнал от петролна компания, в който се твърди за проведена среща между представител на компанията и вицепремиера и финансов министър Асен Василев. Срещата била по инициатива на Василев след като от компанията публично направили предложение за прилагането на мерки за намаляване на цената на горивата у нас.

В сигнала до прокуратурата се излагали факти и обстоятелства за съдържанието на разговора по време на тези среща. Съгласно законовите си задължения Специализираната прокуратура е образувала предварителна проверка, в хода на която се проверява достоверността на изнесените в сигнала данни и твърдения за извършено длъжностно престъпление (нарушение или неизпълнение на служебно задължение с цел набавяне на облага за себе си или за друго лице). /БГНЕС