Обществен съвет ще работи за положителната промяна на с. Лозен

Тази вечер, в читалище „Светлина – 1928“, намиращо се в най-голямото село в България – Лозен ще се проведе обществено обсъждане, на което ще бъде представена идеята за сформиране на обществен съвет и да се чуе мнението на жителите какво мислят за създаването на такава организация. Това каза за БГНЕС един от организаторите на обсъждането Траян Стоянов, който е член на Инициативния комитет, ангажиран с провеждането на избори на членове за бъдещия обществен съвет в селото.

„В Лозен сме много обществено активни и тази активност започна през 2016 г. когато искаха тук да направят, в тази прекрасна планина кариера. Тогава установихме, че институциите гледат прекалено формално на нещата – дали ще има сграда, дали няма да има и в края на краищата шест институции казаха да. Тогава хората от Лозен като един скочиха, направихме подписки, митинги, ходихме в министерствата и успяхме да постигнем нещо уникално – да отменим този проект“, разказа Стоянов предисторията, лежаща в основата на идеята им да създадат обществен съвет. Той добави, че по време на местните избори кандидат-кметовете тогава са заявили своята подкрепа към тази инициатива.

Според него това, което може да пази хората там от бъдещи проблеми е едно истинско гражданско общество и един комитет, който идва от самите хора и върви отдолу –нагоре, т.е. всяка махала да има свой представител в съвета, а той ще бъде избран на избори от своите съседи.

Траян Стоянов обяснява, че в организацията се предвижда да влязат по 10 души от Горни и Долен Лозен и разясни каква точно ще е задачата на бъдещия обществен съвет.

„Мониторинг и помощ на кмета. Веднъж месечно се събираме при нашия кмет, обсъждаме какво е направил той, каква помощ има от нас, има ли нужда да му се помага в конкретни инициативи. Веднъж на два месеца отиваме при кмета на район „Панчарево“ Николай Гюров правим същото нещо. И когато ние имаме подкрепата на хората отдолу нагоре, от махалите, през нашия кмет, през районния кмет, отиваме при Фандъкова и Столичния общински съвет и правим нещо хубаво за Лозен“, обяснява той.

На въпроса как ще се преборят с оправданието на местната власт, че нещата не се случват заради липсата на пари, Стоянов е уверен, че за хубавите инициативи има и ще се намерят пари.

„Ние се надяваме, че когато има широка обществена подкрепа тези инициативи могат да се случат, вместо някъде да се прави ремонт на ремонта, на ремонт, да се изгради нещо изцяло ново с подкрепата на жителите на съответния район“, убеден е той и вярва, че това, което ще направят там ще е нещо уникално, което ще бъде възприето като един добър пример и ще бъде последван от много райони в София.

По неговите думи до 1 месец и ако няма влошаване в епидемичната обстановка ще се организира общоселско събрание, на което ще се проведат изборите за членове на обществения съвет.

Цветелина Хаджибонева живее в Долни Лозен и според нея селото се развива в положителна посока. Въпреки това има проблеми, които трябва да бъдат решени, но кои точно ще са те зависи от начертания план от хората в бъдещия обществен съвет.

„Винаги може още по-добре. За мен специално най-големият проблем е свързан с гората ни. В България като цяло имаме проблеми с опазването на горите от незаконно изсичане, строенето на не ясно законово разрешени вили,у хотели. Това трябва да бъде една от основните цели на лозенчани – да запазят гората такава, каквато трябва да бъде по закон. Да си оставим дърветата, да имаме екология, чист въздух. Тази Лозенска планина е за целия район, тя е основен климатичен фактор. Други проблеми са свързани с липсата на канализация, големия брой на улиците, които не са в регулация и в тази връзка да се направи една хубава улична регулация, за да може хората да не си чупят колите, да не затъваме в ями от кал и през зимата да могат да преминават снегорини и трактори, които да почистват тези улици, защото има непроходими улици в селото. Понякога през зимата не може да отидеш на работа“, посочва Хаджибонева част от проблемите и добавя, че други са свързани със спортната инфраструктура – стадионът, който трябва да бъде обновен, други спортни площадки.

В тази посока тя отчете, че новият кмет е направил ново волейболно игрище. Местните искат също така най-голямото село в България да има и пешеходен площад, тъй като сега такъв няма.

„Пътят за решаването на тези проблеми е в сърцата на всички лозенчани. Всеки човек трябва да може да отдели малко от личния и професионалния си живот, но трябва да отделим и време за обществения си живот. От тук идва обществен съвет. Той има положителна черта затова, че в него ще бъдат включени хора от цял Лозен и то избрани от Лозен“, казва още тя и коментира, че сега българинът вече се е пробудил, защото чашата на търпението му вече е преляла и вече не очаква властите да оправят живота му, а сега е разбрал, че делата трябва да бъдат също в неговите ръце и да работи заедно с властите.

От думите й стана ясно, че ще дават определени срокове за решаването на всеки един проблем, за да не се допуска размиване и забравяне на поетата отговорност. /БГНЕС