Общинарите решават дали Перник да ползва софийската водопроводна мрежа

Днес Столичният общински съвет се събира на извънредно заседание с една-единствена точка в програмата: решение по изпратеното миналата седмица от правителството писмо с искане София да предостави водопроводната си мрежа, за да може да бъде решена водната криза в Перник, предаде репортер на БГНЕС.

Преди дни столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че е възложила изготвянето на доклад за това дали при подобна схема би имало риск за водоподаването на столицата. „Искам задължително да има спирателен механизъм на резервоара в Мало Бучино, за да са спокойни софиянци, и за да е ясно, че когато искаме, можем да спрем водата към Перник. Още тази година искам да започне ремонтът на стената на Бели Искър, за да се спазват ограниченията в обема на язовира, заложени заради лошото състояние на стената“, съобщи Фандъкова. И допълни, че „Софийска вода“ разполага с контролен център в Бистрица, който във всеки един момент контролира всеки литър вода във водопровода на София.

Ползването на водопреносната система на столицата ще бъде възмездно – двата ВиК оператора ще подпишат споразумение, като цената на водата и за софиянци, и за перничани, няма да се повишава, увери Фандъкова миналата седмица. „Изграждането на връзката Мало Бучино – Перник ще бъде с държавно финансиране. София – чрез концесионера си, отговаря за връзките до границите на Столична община, а оттам нататък – областната управа, държавата, и другите общини“, уточни кметът.

БГНЕС припомня, че правителството предложи решение на водната криза в Перник чрез подаване на вода от яз. „Белмекен” до Перник, като се използва водопреносната мрежа на София. За целта ще бъде построен нов водопровод и помпена станция за 25 млн. лв. Според предложението на правителството вода от "Белмекен" ще се пренасочва към язовир "Бели Искър" над Самоков. Оттам по сега съществуващия водопровод водата ще се влива във водопреносната мрежа на София, и чрез байпасен водопровод, който тепърва ще се строи от Мало Бучино към пернишкия кв. "Изток", водата ще достига перничани. Водопроводът ще бъде построен за 35-45 дни, а държавата ще плати на Столичната община за преминаването на водите през нейните водопроводи. /БГНЕС