Общинските съветници решават за маршрутите на тролейбусни линии в София

Тролейбусни линии с номера 2,3 и 9 ще бъдат с променен маршрут, ако предложението на Симеон Ставрев и Виктор Чаушев от „Демократична България“ бъде подкрепено на утрешното заседание на Столичния общински съвет. Причината за исканата промяна в маршрутите е заради припокриването им с това на третия лъч на метрото, предаде репортер на БГНЕС.

Ако решението бъде прието, то от 1 февруари тролей 2 ще се движи от „Хаджи Димитър“ до „Борово“, линия 3 – МБАЛ „Св. Анна“ до „Левски Г“ и тролей 9 от пл. „Сточна гара“ до ж.к. „Бъкстон“.

Наред с тези промени в доклада е заложена и оптимизация в интервалите на движение на тролеите, както и увеличение в броя на обслужващите линии тролейбуси. За изпълнението на тази задача общината ще трябва да задели допълнителни средства в бюджета на общината, в размер на над 40 хил. лв.

По време на онлайн заседанието съветниците ще трябва да решат дали да бъде безплатно превозването на велосипед в метровлаковете и в крайградските автобусни линии, както и в автобусна линия 314, по всяко време на денонощието, с изключение на делничните дни между 07:00 и 09:00 и между 17:00 и 19:00, при условие, че не замърсява превозното средство.

Промяната ще освободи от заплащането на такса и индивидуалните електрически превозни средства, при условие, че не създават неудобство за другите пътници.

В дневния ред на съветниците е включено и приемането на промените в Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, предоставяни от Столична община. Съгласно тях всички деца на 5 и 6 годишна възраст, които използват социални облекчения ще бъдат освободени от таксата за детска градина на 100%, а тези които не ползват помощ ще получат 10% отстъпка или 6 лв. от таксата за градина./БГНЕС