Мутафчийски: Не ходете на църква, не е време за празници

Призоваваме всички български граждани да не възприемат великденските празници и Цветница като празници. Не е време за празници! Изобщо не е време за празници! Това заяви ген. Венцислав Мутафчийски на редовния си брифинг, предаде репортер на БГНЕС.

Не си правете никакви регистрации в хотели, защото ще имате сериозен проблем, там ще се заразите. Не ходете на църковните служби, защото там ще се заразите. Останете вкъщи и със своето семейство без да се събирате, а с тези, които живеете, по някакъв начин си отбележете празника. Не е нужно да се ходи, всъщност не е и разрешено”, заяви още Мутафчийски.

Генералът подчерта, че мерките дават добри резултати. „Ние в момента се катерим бавно нагоре. Смятаме, че мерките, които са взети са отражение точно на това бавно катерене и с това, че здравната ни система може да поеме всички случаи, които са необходимо да бъдат хоспитализирани. Имаме плавно покачване на броя, намираме се все още на път към качване на броя на случаите, по никакъв начин не може да говорим, че сме преодолели някаква опасност, това са наивни разсъждения и са безотговорни разсъждения”, посочи той.

За вчерашния ден са потвърдени 21 случая, от тях в болница са настанени 17, изследвани са над 350 души. Общо досега са доказани 498 души с коронавирус, съобщи генералът.

Нова област с коронавирус е Враца. В София са 8 случая, в Бургас – 2, единият е мъж на 34 години от Несебър, който се е завърнал от Банско на 1 април и една жена на 33 г. в Бургас. В Пазарджик – 2 случая – на 71 и 43 г. с двустранна пневмония и диабет. В Добрич – има бебе на 1 г., което е с ларингит и двамата родители са с доказани проби на коронавирус. Бебето е доказано с коронавирус, но е с ларингит. Във Варна има една жена на 59 г.

Мъж на 49 г. е приет в София в 16.30, интубиран е. Със сърдечна недостатъчност е починал в 21 ч. Очаква се доказателство за него, но по клинични белези е силно суспектен за коронавирус. 21 са новите случаи, общо са 498. 173 са в болница, от които 20 са интензивни. В София 97 са приети, от тях 17 са интензивни, в Пловдив 14 са приетите, три са интензивни. /БГНЕС