Общопрактикуващи лекари и аптеки вече могат да работят с електронни рецепти

От днес всеки общопрактуикуващ лекар и аптека могат да работят с електронни рецепте. Те не заменят физическия преглед на пациенти при лекаря. Електронната рецепта е средство, което улесня пациенти, лични лекари и аптеки.

Това заяви днес зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева, предаде репортер на БГНЕС.

По думите на Начева електронната рецепта дава възможност за пълна прозрачност за това какви лекарства са издадени, назначени и предписанина пациент.

Единствените случаи, в които лицата могат да не присъстват в кабинетите на личните лекари при издаване на електронна рецепта са: коронавирус или престой в болнично заведение.

Електронната рецепта ще позволи да има много ясна информация за всички назначени и предписани лекарства, електронно отразени, ще има пълна прозрачност', уточни Начева и обяви, че са подготвили стикери, които ще бъдат раздадени чрез териториалните звена на НЗОК за медицински лаборатории и аптеки, които ще ориентират пациентите в кои заведения се работи по електронен път.

„Всички аптеки могат да обработват електронин рецепти. Това, което трябваше да свършим ние беше да предоставим централизирания модул, „ключът“ към системата всички да издават електронни рецепти. Това е направено от страна на държавните институции – МЗ, системният интегратор с усилията на съсловните организации“, обясни Начева и призова софтуерните компании да прояват ангажираност в този процес.

„Към момента имаме обхванати и ангажирани в този процес над 5 аптечни вериги, над 3 софтуерни компании, които обслужват софтуери на общопрактикуващи лекари, 2 софтуерни компании, които обслужват софтуери на аптеки и общопрактикуващи лекари на територията на цялата страна“, посочи тя, а на въпрос на БГНЕС зам.-министърът не се ангажира с това колко дълъг ще е гратисният период, който дават на аптеките и семейните лекари преди хартиената рецепта да изчезне напълно и да бъде заменена от електронната.

На въпрос на БГНЕС дали QR кодът е отпаднал от електронната рецепта, зам.-министърът отговори, че е дадена възможност освен с него да се използва и комбинация от ЕГН на пациента и дата на издаване на рецептата, както и генериране на 12-цифрен код.

От „Информационно обслужване“ обясниха, че рецептите, както и хартиените, които се изписват от лекарите, са два вида – за еднократно изписване на медикаменти и за многократно.

„Подписва се с електронен подпис и е отпусната с електронен подпис на фармацевта“, обясни представителят на фирмата.

Той не можа да отговори на нашия въпрос колко е броят на аптеките и общопрактикуващите лекари, които в момента имат достъп до електронните рецепти.

Фармацевтът Илиян Шевешки вече е обучен да работи с новия софтуер и е изпълнил първите електронни рецепти.

„Определено подпомагат нашата работа по простата причина, че сега рецептите са на хартия. Това, което получаваме в момента е виртуално и ние нямаме тези задачи да попълним всички задължителни атрибути на хартията, тях ги има автоматично в системата и по този начин вече изпълняваме рецептите много по-бързо“, обясни той.

Фармацевтът посочи, че в рецептата се виждат всички данни, които са позволени от регулатора.

„Рецептата може да бъде взета от представител на пациента, който го е изпратил в аптеката, като задължително трябва да се легитимира с документ за самоличност. Няма как втори път рецептата да бъде изпълнена, т.е. не може да бъде извършена злоупотреба. След изпълнението тази рецепта става неактивна и не се вижда в системата“, поясни Шевешки в отговор на въпрос на БГНЕС.

По отношение на т.нар. „бели рецепти“, които не са по Здравна каса, те също могат да се отпускат по електронен път, но при тях системата ще ги води частично изпълнени и те са със срок от 6 месеца, след който се затварят автоматично и не могат да бъдат изпълнени.

Според него може да има бъдещи затруднения с програмата, но изрази надежда системата да се разширява и да дава повече възможности.

В отговор на въпрос на БГНЕС зам.-министър Начева обяви, че електронизацията на здравеопазването продължава с разширяването на обхвата на направлението с всички видове диагностични и медицински дейности, направление за преглед при специалист, но не само за диагностични изследвания, медицинското досие, болничната помощ. /БГНЕС