Общото събрание на БФС се отлага за неопределено време

Емил Костадинов говори пред медиите след заседанието на Изпълкома.

Конгресът на БФС, насрочен за 7 юни, на който трябваше да бъде избран нов президент на футболната централа и нови членове на Изпълнителния комитет, беше отложен за неопределено време, стана ясно от днешното заседание на Изпълкома на съюза, предаде репортер на БГНЕС. Освен отлагането на Общото събрание поради пандемията от коронавирус, бяха взети и още няколко решения, касаещи отборите под Първа и Втора професионална лиги.

Ето и какви са те:

- Първенствата от аматьорските лиги – от Трета лига, приема се за крайно класиране това до началото на извънредното положение (изключение прави Югозападна трета лига, където ще има шампионски бараж между Миньор и Септември)

- Трета лига – крайно класиране към настоящия момент

- Четвърта лига – същото, освен за областните първенства, там се насрочва бараж

- Отлага се Купата на аматьорите

- В сферата на ДЮШ, първенствата се доиграват на турнирен принцип от 1/4-финална фаза

Така и не бяха взети решения относно първите две дивизии на България. Междувременно, стана ясно, че договорът на селекционера на националния отбор на България Георги Дерменджиев е подновен за шест месеца с опция за допълнителни 18. Наставникът е намалил доброволно заплатата си с 30%. Финансовото възнаграждение на старши треньора ще бъде ограничено до подновяването на тренировките на футболистите.

На пресконференцията след края на брифинга говори Емил Костадинов, който сподели, че цел за клубовете остава завършването на първенствата по един или друг начин. „Имаме някои идеи, които назряват, мисля, че в следващите дни ще бъдат изяснени. Имаме идеята да помогнем на клубовете с някои неща, те имат проблем, нормално е като Футболен съюз да подпомогнем тяхната дейност. В петък на нашия брифинг или другата седмица ще имате повече информация. Фактически, от Втора лига клубове, които не са си подали документи за лицензиране – общо 5, в течение на времето ще видим какво ще стане – това са Поморие, Ботев Гълъбово, Спартак Варна, Спартак Плевен и Верея. Горе-долу се изясни какво искат клубовете - повечето от тях искат съкратен вариант на първенствата, на този етап няма крайно решение, всичко зависи от това как и кога ще свърши това извънредно положение“, започна той.

„За нас държавата си има доста сериозни проблеми, ние във футболната общност сами ще си решаваме проблемите. Препоръките са да се доиграе първенството по един или друг начин, ние ще спазим тази препоръка. Вижте какво, не съм се интересувал, те са търговски дружества, може да постъпят както искат, те си плащат данъците, но имат право да поискат тази мярка. Ако продължи извънредното положение, може мерките да се увеличат за футбола - имаме идея да говорим по тази тема, положението е доста сериозно и за мен лично, и за моите колеги, трябва да се изчака и тогава да се реши – покрай футбола са заинтересовани много хора, това е много важна част от живота на всеки един в България. Коментирахме и тази тема, има договор, който БФС и клубовете го спазват, така че мисля, че няма да има проблеми“, завърши Костадинов.

Йордан Лечков заяви, че БФС е финансово стабилен. „Дерменджиев остава треньор, намалява заплатата си по негово желание с 30%. БФС е финансово стабилен“, сподели той. Атанас Фурнаджиев за пореден път заяви, че не смята да се кандидатира за президент на съюза. „Не съм намалил заплатата си, няма да се кандидатирам за президент. Краят на юни е оптимистичен вариант за завръщане на футболна у нас. Не сме говорили за Ивайло Петков. Отношенията ни с Лечков са колегиални. Отложи се Конгресът, ще бъде взето решението, когато бъдат снети мерките. Договорът на Дерменджиев е за шест месеца с опция за удължаване с още 18 – от 23 април почва да тече новият контракт. Обмисля се вариант за мач на националния отбор през септември“, завърши той. /БГНЕС