Обвиняемият за източването на "Хемус“ на разпит пред Гешев

Прокурори от градската прокуратура в присъствието на главния прокурор Иван Гешев разпитват Борислав Колев, обвинен в пране на пари за строежа на магистрала "Хемус". Той бе доведен в сградата на Съдебната палата в София, предаде репортер на БГНЕС.

По-рано днес братът на Борислав Колев - Иво, при гледането на мярката на обвиняемия, заяви, че Борислав иска среща с вътрешния министър Бойко Рашков и с главния прокурор Иван Гешев, за да разкаже неща по случая. Иво Колев заяви: „След като се касае за такива суми и такива мащаби, дайте си сметка за хората, интересите и влиянията, които са замесени. Брат ми има информация, която е от значение за разследването”.

"Тук съм, защото имам разрешение от наблюдаващите прокурори да присъствам на разпита по изричното настояване на обвиняемия и защитника му", коментира пред журналисти главният прокурор Иван Гешев, който също дойде в сградата на Съдебната палата. Той подчерта, че от служители на МВР е било поискано да не бъде протестирана мярката "задържане под стража", наложена на Колев. "Ако това се беше случило, а то не се случи, той нямаше да бъде задържан. Ако беше изпълнено искането му да пътува в чужбина, може би съществуваше реална опасност лицето да се укрие", коментира Гешев.

"Споразумение по българското законодателство означава след приключване на досъдебното производство, съдът да одобри споразумение, което има силата на влязла в сила присъда, тоест лицето да бъде осъдено, а не да бъде смачкано делото срещу него. Тоест, ако лицето съдейства в момента на българското правосъдие при разпита от съответните наблюдаващи прокурори, това е само и единствено, защото българската прокуратура си е свършила работата", коментира още Гешев.

Междувременно стана ясно, че министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е провел този следобед среща с Борислав Колев.

Тричленен състав на Софийски апелативен съд отмени днес определението на Градския съд, с което на обвиняемия за пране на пари, свързани със строежа на автомагистрала „Хемус“ Борислав Колев, беше наложена мярка „домашен арест“. Вместо това САС наложи мярка „задържане под стража“ на Колев.

Мотивите на магистратите бяха, че към момента има обосновано предположение, че той е съпричастен към престъплението, за което му е повдигнато обвинение на 6 декември 2021 г. - бил е част от предварително обмислена схема за злоупотреба със сериозни финансови средства - обвинението е за 53 млн. лева, заяви съдът. Всички фирми, получатели на тези средства, са били представлявани от лица, пряко свързани с него или регистрирани с негово съдействие, констатира още САС. /БГНЕС