Обвиняват Стив Банън за неуважение към Конгреса

Гласуването дойде след ожесточен дебат за атаката на Капитолия и опит на републиканците да отклонят въпросите за ролята на Доналд Тръмп в атаката.

Камарата на представителите гласува в четвъртък да обвини Стивън Банън в престъпно неуважение към Конгреса и за възпрепятстване на разследването на атаката срещу Капитолия от 6 януари, съобщи вестник „Ню Йорк Таймс“.

Гласуването с 229 срещу 202 гласа - предимно по партийна линия, бе извършено, след като Банън отказа да се яви на изслушване пред избраната комисия на Камарата на представителите, разследваща нападението, и да предостави документи. Сега на ход е Министерството на правосъдието, което сега трябва да реши дали да повдигне обвинение срещу политическия стратег и да започне съдебна битка, която може да се проточи с месеци или години, пише изданието.

Онова, което стана ясно по време на дебатите, е, че девет месеца след атаката срещу Капитолия много републиканци в Конгреса продължават да пренебрегват случилото се, а тяхната партия упорито твърди, че президентските избори са били откраднати. Само девет републиканци се присъединиха към демократите и гласуваха в подкрепа на предложението на комисията.

Робърт Костело - адвокатът на Банън, информира комисията към Камарата на представителите, че неговият клиент няма да се съобрази с призовката ѝ, позовавайки се на имунитета, който сътрудниците на Тръмп са имали по време на неговото управление.

Съгласно федералния закон всяко лице, призовано като свидетел от Конгреса, което откаже да се съобрази, може да бъде обвинено в престъпление, което носи глоба от 100 до 100 000 долара и присъда от един месец до една година затвор.

Членове на следствения комитет, който се контролира от демократите, смятат, че Стив Банън разполага с важна информация за плановете за подкопаване на изборната победа на Джо Байдън, и е водил разговори с Доналд Тръмп, в които е призовавал бившия президент да съсредоточи усилията си върху 6 януари.

В доклада си, който препоръчва Камарата да обвини Банън в неуважение, комисията многократно цитира коментарите, които той направи по време на радиошоу на 5 януари: Тогава Банън заяви, че „утре целият ад ще избухне“, което се смята за доказателство, че е разполагал с предварителна информация за екстремните събития, които ще се случат на следващия ден. /БГНЕС