Обвиненият в корупция Бабиш ще се кандидатира за президент на Чехия

Милиардерът и бивш министър-председател на Чехия Андрей Бабиш, обвинен в измама, заяви официално, че ще се кандидатира на президентските избори догодина.

Бабиш, който беше премиер между 2017 г. и 2021 г., е подсъдим заради предполагаемото му участие в измама със субсидии от ЕС на стойност 2 млн. долара.

"Ще се кандидатирам за поста президент на Чешката република", заяви 68-годишният роден в Словакия депутат във Facebook.

Понастоящем той е председател на опозиционното популистко движение АНО, което едва не загуби парламентарните избори миналата година от трипартийната дясноцентристка коалиция, ръководена от настоящия премиер Фиала.

Бабиш е обвинен, че е извадил фермата си "Щъркелово гнездо" южно от Прага от своя разрастващ се холдинг за храни, химикали и медии Agrofert, за да я направи допустима за получаване на субсидия, изплащана на малки компании през 2007 г. Бабиш е петият най-богат човек в Чешката република.

Фиала заяви в Туитър, че Бабиш просто търси имунитет с кандидатурата си за президент. Изборите ще се проведат през януари.

Съгласно чешката конституция президентът не може да бъде преследван, докато изпълнява длъжността си.

Според социологическите проучвания основният съперник на Бабиш в президентската надпревара ще бъде бившият армейски генерал Петр Павел, който ръководеше Военния комитет на НАТО в периода 2015-2018 г.

Победителят в изборите ще замени досегашния ляв ветеран Милош Земан, който не може да се кандидатира отново, след като изкара два петгодишни мандата от 2013 г. насам./БГНЕС, АФП