Обвиниха Борис Джонсън и Дейвид Фрост, че рискуват мира в Северна Ирландия

Един от архитектите на мирното споразумение от Разпети петък за Северна Ирландия заяви, че британският премиер Борис Джонсън и бившият министър за Брекзит лорд Дейвид Фрост са изложили на риск цялата свършена от предишните поколения работа, като са поставили техните твърди идеологически убеждения над съдбата на хората.

Джонатан Пауъл, бивш началник на кабинета на Тони Блеър и главен преговарящ за Северна Ирландия, е цитиран от вестник "Гардиън" да казва, че е загрижен за това, че изглежда, че нито Джонсън, нито Фрост, разбират или ги е грижа за крехкия мир в провинцията, постигнат през 1998 година. Той освен това поставя под въпрос защо Фрост е направил проблема с Европейския съд "червена линия" в преговорите за Северна Ирландия, след като институцията не е отговорна нито за практическите трудности в търговията, нито за политиката на идентичност, които бяха изтъкнати в спора за търговската граница в Ирландско море.

Според Пауъл това е "политически вандализъм". Фрост постоянно заплашваше, че ще активира член 16 от Протокола за Северна Ирландия, което може да доведе до анулиране на части от него, преди да подаде оставка.

Джонатан Пауъл заяви, че макар и да не очаква връщане към размириците от миналото в Северна Ирландия, Брекзит вече е създал достатъчно проблеми. "Заради Брекзит трябва да има граница и никой не излезе с по-добра идея от това тя да бъде в Ирландско море, но това засяга идентичността на юнионистите и трябва да се мисли как да се подобри положението", отбелязва Пауъл.

Той обръща внимание и на промяната на насторенията в Република Ирландия, където все повече се говори за обединение със Северна Ирландия и британското правителство трябва да обърне внимание на страховете на юнионистите за бъдещето на провинцията в Обединеното кралство./БГНЕС, БНР

Лондон / Великобритания