Обвиниха Джонсън за организиране на парти в локдауна

Британският премиер Борис Джонсън и тогавашната му годеница Кари Симъндс са присъствали на парти с напитки в градината на Даунинг стрийт № 10 по време на първото национално блокиране заради коронавируса в Обединеното кралство през 2020 г., според изтекъл имейл.

Имейлът, получен в понеделник от ITV News, е първото доказателство за провеждането на парти за персонала в официалната резиденция на министър-председателя през май 2020 г., докато останалата част от страната беше под задушаваща блокада.

Имейлът е изпратен от Мартин Рейнолдс, главния личен секретар на Джонсън, до служители на Даунинг стрийт, сред които съветници на премиера и автори на речи.

"Здравейте на всички. След този невероятно натоварен период решихме, че ще е хубаво да се възползваме максимално от хубавото време и тази вечер да изпием няколко социално дистанцирани питиета в градината на No10. Моля, присъединете се към нас от 18:00 ч. и си носете алкохол!", пише в скандалния имейл на Рейнолдс.

Според ITV News, която е получила информацията от неназован източник от "Даунинг стрийт", около 40 души са се събрали в градината на официалната резиденция на Джонсън, където са яли храна и са пили алкохол.

Изтеклият имейл потвърждава предишни твърдения за партита, организирани на Даунинг стрийт в разгара на блокадата, когато на останалата част от хората в Обединеното кралство беше забранено да се среща дори със семействата си.

Миналия месец списание "Обзървър" публикува снимка, показваща Джонсън, съпругата му и двама асистенти, седнали на маса, отрупана с храна и алкохол в градината. Изображението беше публикувано след по-ранни твърдения за друго парти по време на локдауна, на което са присъствали 20 служители.

Неотдавнашните разкрития ще увеличат натиска върху все по-критикувания министър-председател, който е изправен пред нарастващо недоволство от страна на хората в партията си и сред избирателите./БГНЕС