Обвиняем: Шефът на РИОСВ-Плевен е назначен със съдействието на Пламен Бобоков

Прокуратурата разпространи протокол от разпит на обвиняемия Васил Богданов, като мотивите за оповестяването на протокола са високия обществен интерес. Разпитът е проведен на 2 юни пред съдия. Богданов е бил изпълнителен директор в едно от дружествата на братята. В момента е под домашен арест.

Прокуратурата на Република България счита, че в случая преобладаващ е общественият интерес за информиране на гражданското общество подосъдебни производства с висок обществен интерес. Противното би уронило престижа на съдебната власт, чието функциониране е един от стълбовете на правовата държава, неизменна част от която е и доверието на българските граждани в правоприлагащите органи.

Прокуратурата е твърдо решена да продължи политиката си за нулева толерантност към лица, за които има събрани доказателства за извършени престъпления, независимо от финансовите им възможности, социален статус и политическа принадлежност. Това е единственият начин да бъде повишено доверието в съдебната власт и оправдани дългогодишните очаквания на българските граждани.

"Доколкото знам шефът на РИОСВ-Плевен е назначен със съдействието на Пламен Бобоков". Това казва в разпита си пред съда обвиняемия Васил Богданов, на който спецсъдът определи мярка за неотклонение „домашен арест“.

На въпрос от прокурора дали му е известно дали имало назначения в МОСВ и РИОСВ-Плевен, за които братя Бобокови - Пламен и Атанас, биха могли да са съдействали, Богданов отговаря: "Аз знам само, мисля че от М., че те ще съдействат за намирането на точно определен човек за РИОСВ – Плевен. Доколкото знам шефът на РИОСВ – Плевен е назначен със съдействието на г-н П. Б., тъй като той има добри връзки и контакти с г-н К. , който е действащ зам.-министър по линия на политическа партия". След това прокурорът пита дали му е известно такова съдействие от страна на П. и А. Б. за назначаването на конкретни служители в МОСВ. Тук Васил Богданов казва: "Конкретният служител, който според мен е назначен по тази линия, е Г. Б., който преди това е бил служител на М".

БГНЕС припомня, че в края на май Спецсъдът остави в ареста Красимир Живков и единият от братята Бобокови – Атанас, като постанови за тях най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”. Спецсъдът гледа мерките на шестима от обвиняемите за аферата с боклука. Той реши да постанови мярка за неотклонение „задържане под стража” освен за Живков и Бобоков и за Габриел Савов, който е бил директор на Регионалната инспекция, както и за Николай Миховски и Айгюн Еминов, а “домашен арест” за Васил Богданов.

От прокуратурата съобщиха, че 10 души са обвиняеми по случая с организираната престъпна група за внос на отпадъци, 7 за участие в престъпна група с користна цел и с участие на длъжностни лица.

Във вторник апелативният спецсъд ще гледа мерките за неотклонение на петима, които са подали жалба. /БГНЕС