Обявиха обществена поръчка за реставрацията на банята в „Овча купел“

Обявена е обществена поръчка за реставрацията на банята в „Овча купел“. Тя ще бъде възстановена в оригиналния си вид. Очакваме още в средата на годината да започнат реставрационните дейности. Това обяви в интервю за БГНЕС зам.-кметът по култура в Столичната община Тодор Чобанов.

„Нашата философия е реставрация на историческите сгради и използване на минералната вода по най-съвременни способи, с внедряване на нови различни разнообразни спа технологии под ръководството и надзора на хабилитирани лица и на компетентни специалисти“, коментира Чобанов и добави, че това, което може да се случва в тях е именно съвременни практики, свързани с балнеология, спа, рекреация, използване на различни природни ресурси за подобряването на здравето на човека. Той увери, че общината работи в тази посока от няколко години.

Той посочи, че банята в „Овча купел“ е по-напреднала в сравнение с тази в Горна баня.

„Очакваме все още Министерството на културата да съгласува нашия проект, след което да обявим обществена поръчка. Там проблемът е свързан с концесия, която отнема по-голямата част от минералната вода. Дебитът, който по концесионен договор е оставен за обществени нужди е крайно недостатъчен. В топлите месеци дебитът е недостатъчен дори за чешмата, откъдето хората си наливат вода и се е случвало, тя да пресъхне. Там това ще бъде големият проблем. Но сградата ще бъде реставрирана изцяло в оригинален вид, ще бъдат запазени басейните както са в момента“, увери Чобанов.

Зам.-кметът припомни, че в края на 80-те и началото на 90-те всички обществени бани в София са били затворени и оттогава за тях не са били полагани никакви грижи, в следствие на което днес те са в тежко състояние и се нуждаят от сериозни средства , за да заработят отново за гражданите. Чобанов добави още, че в края на предишното десетилетие общината е направила анализ и се е взело решение баните, които могат да бъдат спасени, реставрирани и възстановени поетапно да бъдат прехвърлени на СО, за да бъдат спасени и върнати към функция.

„Първата баня, която получи общината беше тази в Банкя през 2009 г. Тя най-накрая ни беше прехвърлена. Тя е една от най-старите, най-големите места в България, наричана още в онази епоха „Фабрика за здраве“. Тя е разработена с визията за балнеология, за лечебни процедури и за използване на минералната вода за здравето на хората“, поясни той.

Чобанов припомни още, че допреди няколко години е имало сериозни опити знакови обекти да бъдат приватизирани, което е застрашавало тяхното съществуване, защото повечето интереси били свързани с инвестиционни намерени, а именно строителство на сгради за други цели. През 2015 г . обаче по настояване на кмета Йорданка Фандъкова, Министерството на здравеопазването извадило от списъка за приватизация баните в „Овча купел“ и „Горна баня“ и така те били спасени.

Попитан дали могат да се намесят и в спасяването на банята в „Княжево“, зам.-кметът обясни, че тя не е собственост на общината.

„Ние нямаме капацитет да поемем повече обекти от колкото вече сме взели. 2009 г. Това са скъпи обекти. Тук голямата задача е да осигурим ресурса, който е необходим. Смятам, че държавата има достатъчно възможности да я реставрира. Там има съседни имоти и може да се мисли и за учредяване на концесия“, коментира Чобанов и добави, че като цяло инвестиционният интерес от страна на бизнеса към такъв вид инициативи е много слаб.

По отношение на сградата на Централната баня в София, където се помещава и Регионалният исторически музей -София, зам.-кметът каза, че евентуалното възстановяване на работата на басейните няма да попречи на дейността на музея и те ще работят съвместно.

Тодор Чобанов коментира още, че не е възможно да се сложат кранчета на минералната вода, която се намира в съседство на Централната баня и е със свободен достъп.

„Ако някой сложи кранче на минералната вода извора ще избие на друго място. Този тук специално е променял доста интензивно параметрите си. Дебитът чувствително е спаднал през годините“, обясни той./БГНЕС