Очаква се ръст на престъпността в САЩ

Постепенното премахване на ограниченията, наложени във връзка с пандемията, може да доведе до увеличаване на престъпността в САЩ. Това мнение изрази президентът Джо Байдън, говорейки в Белия дом, съобщава ТАСС.

"Равнището на престъпност традиционно се повишава през лятото. Докато излизаме от тази пандемия, традиционният летен прилив на престъпност може да бъде по-изразен от обикновено," каза той.

Американската администрация представи стратегия за борба с престъпността в страната. Администрацията възнамерява отчасти да спре възхода на насилието, като привлече незаконните търговци на оръжие пред съда. На местните правоприлагащи органи е обещана подкрепа от силите и средствата на федералните власти. Предлага се да се увеличи финансирането на полицията. Предвижда се също така да се разширят възможностите за заетост на младите хора, включително разработването на програми за професионално обучение. Трябва да се разширят и мерките за социална адаптация на лица, които са били в местата за лишаване от свобода.

Представяйки новата стратегия, Байдън обеща да засили преследването на незаконни търговци на оръжие. "Нулева толерантност към търговците на оръжие, които умишлено нарушават основните закони и разпоредби. Ще гарантираме, че няма да можете да продавате смърт по нашите улици", каза държавният глава.

Според изявлението на Белия дом броят на убийствата в големите градове на страната се е увеличил с 30% през 2020 г. спрямо предходната година. Броят на атаките с използване на огнестрелно оръжие се е увеличил с 8%. И през първото тримесечие на тази година броят на убийствата се е увеличил с 24% в сравнение с първото тримесечие на миналата година и с 49% в сравнение с първото тримесечие на 2019 г. Несъразмерно голям брой афроамериканци са сред жертвите на насилие, се казва в изявлението. "Както президентът многократно подчерта, ние преживяваме епидемия от насилие с използване на огнестрелно оръжие в страната", се казва в изявлението./ БГНЕС