Очаква се Радев да връчи първия мандат тази седмица

Очаква се през тази седмица президентът Румен Радев да стартира следващата конституционна процедура, тази по връчването на мандатите и да даде първата папка за съставяне на правителство на ПГ на ГЕРБ – СДС, предаде репортер на БГНЕС.

Преди дни Радев обяви, че ще връчи мандата скоро, но без да уточнява кога. След като първата политическа сила го получи, ще има седем дни да предложи проектосъстав на кабинет или да върне празна папка. Мандатът ще бъде връчен на кандидата за министър – председател на ГЕРБ –СДС, чието име все още се пази в тайна.

Тепърва предстоят и лидерските срещи между партиите, в които да се обсъждат варианти за кабинет.

БГНЕС припомня, че досега първите две политически сили в 49 парламент ГЕРБ – СДС и ПП - ДБ работиха по изработването на общи законодателна и управленска програма, а по третия сегмент – разбирателство за споделено управление с кабинет, първите две партии не постигнаха съгласие след като ПП – ДБ представиха свой кабинет на малцинството. Последваха разговори между ГЕРБ – СДС с останалите политически сили за подкрепа по тяхната управленска програма. Първата среща бе с представителите на „Движението за права и свободи”, на която и двете парламентарни сили демонстрираха разбирателство, че отговорността за излизане от политическата криза е на всички, като допълниха, че изключват възможността за съставяне на правителство с мандата на ПП – ДБ. Допирни точки двете партии намериха по евроатлантическата визия на страната, както и по нуждата от правосъдна реформа. На последвалата среща между ГЕРБ – СДС и БСП фокус бе диалогът, като социалистическата партия уточни, че той не се прави по най – добрия начин. БСП изтъкнаха като приоритети социалните политики, съдебната реформа и членството ни в Шенген. След срещата стана ясно, че двете партии имат разногласия по 3 % бюджетен дефицит и помощта към Украйна. Третата политическа сила, с която се срещна ГЕРБ – СДС беше ИТН. Най – голямата и най- малка партия в 49- то НС постигнаха съгласие по критичното състояние на публичните финанси и нуждата от бюджет. За финал ГЕРБ – СДС се срещнаха с Възраждане, след които разговори стана ясно, че двете парламентарни сили имат непреодолими различия в евроатлантическото позициониране и макар че имат сходни позиции по необходимостта от правосъдна реформа, то съществено съгласие не е постигнато.

Президентът Румен Радев трябва да връчи три папки за съставяне на правителство. Със стартирането на конституционната процедура се очаква първият мандат да бъде връчен на ГЕРБ – СДС, вторият на Продължаваме промяната – Демократична България, а третият е неясен, тъй като името на парламентарната сила е по усмотрение на президента. Ако и трите шанса за съставяне на редовен кабинет са неуспешни, то България отива на шести поред парламентарни избори. /БГНЕС