Одобриха кандидатурата на Наджиб Микати за премиер на Ливан

Депутатите от парламента на Ливан одобриха по време на консултации с президента Мишел Аун кандидатурата на Наджиб Микати за нов премиер, съобщи телевизия „Ал Джазира“.

Наджиб Микати - премиер на Ливан

По информация на телевизията, повече от 70 депутати са подкрепили Микати, с което той на практика си е осигурил мнозинството от гласовете.

По-късно президентът на Ливан подписа указ за назначаването на Микати за министър-председател и му възложи да състави ново правителство.

В изявление от кабинета на държавния глава се съобщава, че Наджиб Микати е получил подкрепата на 72-ма депутати, а против са се обявили 42-ма от двата християнски блока, които представят подкрепящите президента Свободно патриотично движение и опозиционната партия „Ливански сили“.

В консултациите са участвали 115 депутати от 128-членния парламент.

Кандидатурата на премиера е получила одобрението на шиитската партия „Хизбула“.

Лидерът на сунитското движение „Ал Мустакбал“ Саад Харири пожела успех на Микати, като подчерта, че „Ливан има реален шанс за спасение“. На 15 юли Харири се отказа от правомощията си за сформиране на кабинет, след като в продължение на 10 месеца се опитваше неуспешно да постигне съгласие с държавния глава относно министерските кандидатури.

Наджиб Микати - бизнесмен и милиардер, е политически ветеран, смятан от някои за емблематична фигура за политиката на приятелски отношения, пише АФП.

65-годишният мюсюлманин-сунит е роден в северния ливански град Триполи. През 2019 г. беше обвинен в незаконно обогатяване - обвинение, което той отрича.

В Триполи, който се превърна в център за протестно движение през 2019 г. с искане за отстраняване на политици, считани за неспособни и корумпирани, Микати беше любима цел на демонстрантите. Те изтръгнаха портретите му от стените и дори нападнаха дома му.

Смята се, че Микати е най-богатият човек в Ливан и един от най-богатите в Близкия Изток с нетно богатство от 2,7 млрд. долара, според Форбс.

Заедно със своя брат и бизнес партньор Таха, магнатът притежава M1 Group - международна инвестиционна холдингова група с акции в южноафриканската телекомуникационна компания MTN Group и френската модна линия „Faconnable“. Има интереси в областта на недвижимите имоти, петрола и газа и други индустрии.

По-рано този месец M1 Group на Микати закупи един от най-големите оператори на мобилни телефони в Мианмар, като критиците обвиниха компанията във връзки с военната хунта.

В Ливан някои виждат Микати като символ на симбиозата между политическия и бизнес елит, който включва система от клиентелизъм и приятелство в политиката на страната.

За първи път е избран за министър-председател през 2005 г., когато оглавява тримесечно временно правителство, сформирано след убийството на бившия премиер Рафик Харири.

През 2011 г. се връща начело на правителство, доминирано от мощното шиитско движение "Хизбула", което трябваше да се справи с ефекта от разпространението на войната в съседна Сирия.

Критиците обявиха Микати, който поддържа добри отношения с Дамаск, за марионетка на Хизбула - образ, който той многократно се опитваше да разсее.

През 2013 г. подаде оставка на фона на дълбока поляризация между политическите лагери на страната заради конфликта в Сирия и тъй като междуособиците в собственото му правителство доведоха до парализираща политическа безизходица.

Микати е роден на 24 ноември 1955 г. Завършва бизнес училището на Американския университет в Бейрут, а освен това е учил в престижните университети INSEAD и Харвард.

Заедно с брат си Таха основава своята бизнес империя през 1982 г., продавайки сателитни телефони в разгара на гражданската война в Ливан 1975-1990.

След това бизнесът се разширява в Африка, където компанията строи кули за мобилни телефони в Гана, Либерия, Бенин и други страни.

За първи път Микати влиза в ливанската политика през 1998 г., когато е назначен за министър на транспорта и благоустройството - пост, който заема до 2004 г. в три последователни кабинета. /БГНЕС

Бейрут / Ливан