Одобриха отстъпката от 25 стотинки за горивата

Депутатите одобриха и на второ четене отстъпката от 25 стотинки за скъпите горива. Мярката предизвика горещи спорове в пленарната зала. От ГЕРБ обвиниха управляващите че тя не достига до най- нудждаещите се.

"По това, което предлагате, пенсионерите ще получат 6 лв., работещите 12 лв. на месец, а богатите, които нямат нужда, ще получат 100 лева. Вашето предложение трябваше да бъде таргетирано", заяви Делян Добрев.

Управляващите имаха други аргументи. "Тази мярка от 25 стотинки на литър се предвижда само за по-евтини горива, това е начин да се сегментира. Така че тази спекулация трябва да се прекрати", коментира Александра Корчева, "Продължаваме промяната". Спорът дали мярката има ресурс за повече от месец предизвика размяна остри реплики от Възраждане и "Продължавме промяната". "Начинът, по който е решена тази мярка, с тези 150 милиона не е ясно кога ще приключи", заяви Искра Михайлова, "Възраждане". "Много е лесно да кажеш кои мерки са добри и кои не са. Вие нямата никаква представа и не разбирате от икономика и финанси", отговори ѝ Искрен Митев от ПП.

Предложението за 1 млрд.лв. държавна гаранция за теглене на кредит от "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" също предивика скандал. Според ДПС това означава, че от юли ще останем без природен газ. /БГНЕС, БНТ