Одри Азуле - единствен кандидат за председателския пост в ЮНЕСКО

Генералният директор на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Одри Азуле, която я оглавява от 2017 г., ще бъде единственият кандидат за предстоящите президентски избори във вторник. Гласуването ще се проведе в Париж на 41-ата сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО с участието на делегати от 193 държави.

„Срокът за номиниране на кандидати за поста генерален директор изтече още през март. Не бяха регистрирани други кандидатури“, съобщи в Twitter постоянният представител на Етиопия към ЮНЕСКО Хенок Тефера Шол. Той допълни, че Азуле „се радва на голяма и заслужена подкрепа поради ефективната си работа и своите проекти“.

Азуле на практика вече си осигури избора за нов мандат. В навечерието на сесията нейната кандидатура беше подкрепена от Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО. Обединявайки в настоящия си състав представители на 58 държави, той оказва важно влияние върху решенията на международната организация.

България подкрепи кандидатурата на Азуле по-рано тази година.

Във връзка с продължаващата пандемия на коронавирус в света, изборите за ЮНЕСКО във вторник ще се проведат при стриктно спазване на всички санитарни правила. До заседателната зала ще бъдат допуснати само участниците в гласуването.

Мандатът на новия главен изпълнителен директор ще започне през януари 2022 г.

Азуле стана ръководител на организацията през есента на 2017 г., като преди това беше министър на културата на Франция. По време на мандата си начело на ЮНЕСКО организацията участва във възстановяването на град Мосул в Северен Ирак, подпомагайки Ливан при възстановяването на културното наследство, както и в провеждането на акции в подкрепа на културата и образованието по време на пандемията на коронавирус. През последните четири години тя направи редица посещения в чужбина.

В историята на ЮНЕСКО Азуле е вторият директор с френски произход. Половин век по-рано организацията се оглавява от френски учен, професор по философия Рене Майо (1905-1975). През годините поста на ръководител на ЮНЕСКО са заемали и представители на Великобритания, Италия, Япония и други страни. Преди 4 години Азуле смени на поста българския дипломат и учен академик Ирина Бокова, която оглавява една от най-големите международни структури от 2009 г. насам.

Създадена малко след края на Втората световна война, ЮНЕСКО играе ключова роля в света, като е главен пазител на световното културно наследство. Неговите програми са насочени към развитието на образованието, природните и хуманитарните науки, културата, комуникацията. /БГНЕС

Париж / Франция