Официално: Гърция информира Македония, че приема Преспанския договор

Гръцкото правителство изпрати официална дипломатическа нота, с която информира властите в Република Македония, че са ратифицирали окончателно Преспанския договор и одобряват членството на страната в НАТО.

Сега властите в Скопие трябва да публикуват в Държавен вестник конституционните промени и промяната на името на "Република Северна Македония".

След това Атина и Скопие ще изпратят съвместно писмо до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, в което ще го информират, че са сложили край на спора за името. След това македонското правителство ще информира всички страни-членки на световната организация, както и на другите международни организации, в които членува, че има промяна на конституционното име на републиката.

В 7-дневен срок властите в Скопие ще трябва да променят табелите на всички държавни институции, гранични пунктове, включително и тези на дипломатическите представителства.

Преспанският договор

На 17 юни 2018 г. в района на гръцката част на Преспа беше подписан Договора, слагащ край на спора за името между Гърция и Македония. Договорът бе подписан от министрите на външните работи Никола Димитров и Никос Кодзияс в присъствието на премиерите на двете страни - Зоран Заев и Алексис Ципрас.

С него Македония слага окончателно край на югославския проект и променя името си на Република Северна Македония. С разрешаването на спора се премахва и една от най-големите опасности за региона, който в продължение на век и половина бе сочен като "Балканското буре с барут".

Първата част от Договора се отнася до разрешаването на различията около името и добросъседските отношения.

Втората част се отнася до увеличаването на сътрудничеството между Гърция и Македония, дипломатическите отношения, партньорството в международните и регионалните организации, икономическото сътрудничество, както и това в областта на образованието, науката, здравеопазването и полицейското партньорство и това в областта на отбраната.

Третата част от Договора засяга начина за разрешаване на споровете. /БГНЕС