Официално Пловдив става Европейска столица на културата

Когато Пловдив празнува избора си на Европейска столица на културата, в небето летяха балони. Днес, когато всички очаквания се сбъдват, пак в небето ще избухват светлини и музика.

Най-старият град в Европа съхранява в пазвите историята си, която го отличава, но гледа нагоре, предава кореспондентът на БГНЕС от града под тепетата.

Горчиво-сладък е днешният ден за всички, които са част от събитието. Всички пловдивчани, които волю-неволю се включиха като доброволции, за да направят място на творците да се развихрят. Всички участници, които ще се качат на сцената, и ще прибавят всеки своя цвят в спектакъла "Всички ние сме цветове".

Пловдив - Европейска столица на културата

Много се изговори, много се изписа за това събитие. Много време само се говореше, стана ясно, че нещата няма да са точно така, както бяха представяни години наред. Много усилия положиха организаторите, много битки се проведоха и вътре в организацията и между нея и останалите. Кой как си е представял, че ще стане, вече дори не е толкова важно. Важното е, че довечера в Пловдив ще има нещо, което няма да остави никого безразличен. Нещо, подобно на балона на Йожени Годар, който преди 127 години е летял над същия този Пловдив и е предизвиквал удивление.

Важното е, че градът вече натежа от картини, музика и танци и го направи по-различен. И че ще бъде така до края на годината.

Пловдив - Европейска столица на културата

Все някой ден ремонтите ще свършат, някакси ще преглътнем факта, че сме дали толкова много пари за час-два спектакъл, че почти месец градът е бил объркана смес от затворени улици и недовършени изкопи. Да видим какво ще остане тогава. Каквото и да остане, ще се прибави към ония пазви, от които тръгва духът на този град, за да отиде в небето.

Пловдив винаги е бил европейска столица на културата. От днес вече и съвсем официално. /БГНЕС

Пловдив - Европейска столица на културата