Офисът и архивът на Стивън Хокинг ще бъдат запазени във Великобритания

Документи и разнообразни лични предмети, принадлежащи на покойния британски астрофизик Стивън Хокинг, са придобити от университета в Кеймбридж и британска музейна група, съобщи АФП.

Съгласно споразумение между университетската библиотека в Кеймбридж, Групата на научните музеи и правителството на Обединеното кралство цялото съдържание на кабинета и архива на световноизвестния учен ще бъде запазено за бъдещите поколения.

Сделката за 4,2 милиона британски лири (4,8 милиона евро) означава, че 10 000 страници от научни статии и други документи на Хокинг ще останат в университетския град Кеймбридж в Източна Англия, където той почина през 2018 година.

Предмети, включително неговите инвалидни колички, синтезатори на реч и лични сувенири, включително целия му офис в Кеймбридж, ще бъдат разположени в Музея на науката в Лондон, а избрани акценти ще бъдат изложени през следващата година.

Архивът в Кеймбридж, който включва документи, датиращи от 1944 до 2008 г., включително академичните му статии и телевизионни сценарии от участия в предавания като "Семейство Симпсън", ще бъде съхраняван заедно с документи на Исак Нютон и Чарлз Дарвин.

Пепелта на Хокинг, който почина през март 2018 г., на 76 години, беше погребана до гробовете на Нютон и Дарвин в лондонското Уестминстърско абатство.

Хокинг е физик-теоретик, посветил живота си на разгадаването на загадките на Вселената, включително природата на времето и пространството - относителност - и квантовата теория, как се държат най-малките частици. Той популяризира неясната наука около управляващите правила на Вселената и черните дупки в най-продаваната си книга от 1988 г. „Кратка история на времето“.

Болестта на моторните неврони го остави да използва инвалидна количка и не можеше да говори, освен чрез гласов синтезатор. Рядката амиотрофна странична склероза (ALS), която постепенно го лишава от мобилност, не притъпи ума или остроумието му.

„Ние сме много доволни, че тези две важни институции ще запазят делото на живота на баща ни в полза на поколенията напред и ще направят наследството му достъпно за възможно най-широката аудитория“, заявиха в изявление децата му Луси, Тим и Робърт Хокинг

"Баща ни силно вярваше, че всеки трябва да има шанса да се занимава с наука, така че ще бъде доволен, че наследството му ще бъде подкрепено от Научния музей и Университетската библиотека в Кеймбридж", добавиха те. Библиотекарят на университета в Кеймбридж Джесика Гарднър заяви, че е "изключително важно" архивът му да се съхранява в града, "заедно с работата на неговия герой Нютон и толкова много други учени". /БГНЕС

Лондон / Великобритания