Официално: Отнеха 15 точки от актива на Ювентус за финансови измами

Федералният апелативен съд (ФАС) постанови да бъдат отнети 15 точки от актива на Ювентус в Серия А след продължително финансово разследване, съобщава ESPN. Клубът беше признат за виновен в нарушения свързани с капиталовата печалба, а по-рано през сезона целият борд на клуба, включително Павел Недвед, се оттегли.

Това означава, че от днес тимът има 22 точки в класирането, а не 37, колкото е спечелил на терена. По този начин Юве се смъква до 11-о място.

Освен това препоръката на съда е УЕФА и ФИФА също да санкционират клуба за укриване на данъци, предоставяне на фалшиви данни за печалби и подменяне на договори за рекламни и телевизионни права.

Искането за подновяване на спортното разследване на клуба беше прието от Федералния апелативен съд на страната. Първоначално прокурорите поискаха отнемане на девет точки от актива на отбора, но впоследствие се стигна до по-тежката санкция. От клуба могат да обжалват.

Наказанията отнесоха и главните действащи лица в престъплението, в което е уличен клубът:

- Андреа Аниели, президент на Юве и главен архитект на печално известната европейска Суперлига, не може да се занимава с футбол за 2 години

- Фабио Паратичи, спортният директор, който вече е в Тотнъм, е извън футбола за 2 години и половина

- Павел Недвед, вицепрезидент, легендарен играч и някогашен носител на "Златната топка", е изхвърлен от играта за 8 месеца. /БГНЕС