Официално: Радев насрочи изборите на 2 април

Президентът Румен Радев насрочи следващите извънредни парламентарни избори за 2 април.

Това стана в извънредно изявление на държавния глава пред Военния клуб в столицата, предаде репортер на БГНЕС.

Всеки български гражданин трябва да може да избира - да гласува с машина или с хартия.

Ще издам Указ, с който ще разпусна НС на трети февруари, и насрочвам парламентарни избори на втори април, каза още Радев.

"Надявам се оставащото време да бъде използвано от народните представители в 48-то НС и те да докажат, че борбата с корупцията, ПВУ, европейската интеграция, са реален приоритет, а не само предизборни обещания", коментира още президентът. "Надявам се парламентът да отдели внимание на важните закони - Антикорупционният, за контрол на главния прокурор, и останалите закони по ПВУ, които са в напреднала фаза", добави Радев.

БГНЕС припомня, че вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова върна празна на президента празна папката с третия мандат за съставяне на правителство, което бе и последният шанс за формиране на кабинет в рамките на 48-то Народно събрание.

По-рано днес Радев се срещна с представители на ЦИК, за да се консултира коя е най-близката възможна дата за провеждането на 5-ите поред извънредни парламентарни избори в рамките на две години.

По време на срещата с президента председателят на ЦИК Камелия Нейкова обясни, че ЦИК е започнала подготовка за избори незабавно след обнародването на Изборния кодекс. Проведени са също среща, разговори и са предоставени документи на печатницата на БНБ. "Хартията вече е заявена от тяхна страна. Най-ранната доставка би могла да се реализира в деветата календарна седмица", посочи тя. Нейкова заяви, че датата 2 април е напълно възможна за провеждането на предсрочните парламентарни избори.

Като допълнение заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов каза, че средно по една ролка е била достатъчна на предишните избори, когато се е гласувало само с машини. "Ние бихме могли да се справим във всеки срок, в който биха били насрочени изборите", подчерта той.

Заместник-председателят на ЦИК Димитър Димитров изрази притеснение относно видеонаблюдението и видеозаснемането, въпреки че то е работа на Министерския съвет (МС), според него биха възникнали технически проблеми.

Цветозар Томов отбеляза, че може да се окаже, че 30-сантиметровата дължина на бюлетината няма да бъде достатъчна и от тази гледна точка трябва да се осигури повече хартия.

Левицата върна третия мандат точно седмица след като го взе. След политически совалки и лидерски дебат, на който отидоха само ГЕРБ-СДС, ДПС и „Български възход“, Нинова заключи, че БСП не може да събере подкрепа за съставяне на стабилно правителство.

И първите два опита за съставяне на редовен кабинет се провалиха.

При първия мандат, връчен на ГЕРБ-СДС, кандидатът за премиер проф. Николай Габровски събра само 115 гласа подкрепа, а 125 депутати гласуваха против. Подкрепа за кандидатурата на проф. Габровски дойде от ГЕРБ, ДПС, и "Български възход", но гласовете на депутатите от тези партии не достигнаха. По правилник, когато кандидатът за премиер не е одобрен от Народното събрание, следващите две решения за структура и състав на кабинета не се гласуват. Преди гласуването депутатите цели три часа дебатираха по проектокабинета.

След неуспеха на ГЕРБ-СДС да сформират правителство, ПГ на "Продължаваме промяната" издигна кандидатурата на акад. Николай Денков за премиер, който покани всички партии на разговори за съставяне на правителство. ПП състави декларация с общи приоритети, която събра едва 63 гласа подкрепа в пленарната зала. Седмица по-късно от ПП върнаха неизпълнен втория мандат на президента Радев. /БГНЕС