Огнян Димитров: Няма разлика в изравнителните сметки на „Топлофикация” спрямо предходни години

„Особени промени и разлики, които да са интересни за клиентите, в изравнителните сметки на „Топлофикация” спрямо предходните години, няма. До 15 юли трябваше да са готови изравнителните сметки и да бъдат при клиентите, след което до 31 август потребителите имат възможност за възражения, въпроси и промени, ако се налага”. Това заяви в интервю за БГНЕС Огнян Димитров от Асоциацията на топлинните счетоводители.


Димитров поясни, че изравнителните сметки се изготвят от фирмите за дялово разпределение и се изпращат към "Топлофикация". На базата на тях се изготвят фактурите към хората, които плащат изразходената и продадена енергия.


Димитров коментира и информациите, че все повече граждани преминават на отопление с ток, отказвайки се от "Топлофикация". „През тази година - макар че беше очаквано, не забелязваме такава тенденция в голям обем. В дадена етажна собственост е нужно 67 % съгласие от живущите, за да предприемат такова решение. Забелязали сме, че в последните години трудно се събират събрания на етажните собствености, за да вземат такива кардинални решения и да сменят източника си на отопление. Това за мен е най–голямата причина, поради която хората остават верни на отоплението с парно”, смята експертът.


Той подчерта, че по–добро от централизираното топлоснабдяване няма. „Като комфорт и екология е най–доброто, но има и други фактори - като цени, които наклоняват мислите на хората към някакви други алтернативни методи на отопление”, поясни Огнян Димитров, след което уточни, че цената за парно в сравнение с 2022 г. е по – висока с около 30 %. „Имаше решение, с което се намали ДДС-то на топлофикациите от 20% на 9%, които малко компенсират поскъпването, но гражданите трябва да знаят, че цените са вдигнати с около 30 % в сравнение с миналия отоплителен период. И сега, когато получат изравнителните си сметки, ще трябва да си сметнат и ДДС–то, което отново е 20 %. Пресмятането на дължимите суми, обаче, е по-сложно, и ако хората имат въпроси, трябва да ги отправят към „Топлофикация”. Там са компетентните органи, които трябва да обяснят как да се сметне ДДС”, каза още Огнян Димитров. /БГНЕС