Огромен интерес към безплатни читателски карти в столичния зоопарк

Столичната библиотека раздава безплатни читателски карти в Зоологическата градина в София. А всеки, който иска да направи такъв подарък на любим човек, който обича да чете, също може да се възползва, предаде репортер на БГНЕС.

"Инициативата "Зелени библиотеки" се провежда за девета поредна година в столичните паркове, както и в зоопарка и във Витоша, където имаме 7 планински къщички за книги", каза пред БГНЕС Таня Томова, ръководител на сектор "Краезнание и книжовно наследство" при Столична библиотека.

Тя подчерта, че инициативата се радва на огромен интерес, както и че проектът на Столична библиотека "Зелени библиотеки" е устойчив. "За първите няколко часа днес през нашата импровизирана "Зелена библиотека" са минали около 130 читатели", посочи ръководителят на сектор "Краезнание и книжовно наследство", като уточни, че това са основно млади семейства с деца, сред които книжарите се опитват да насърчават четенето на книги.

Томова отбеляза, че в инициативата "Зелени библиотеки" винаги включват най-новите хитови издания, както и детска и художествена литература. "Имаме също така и специализирана литература", добави тя.

Томова заяви, че са се опитали да представят една малка, но значителна част от специалните колекции на тема зоология – първите учебници на тема зоология, книжки за деца, първият детски роман от 1930 г. на Калина Малина, детските стихотворения на Иван Вазов, на Петко Славейков, както и още много други интересни книги, които са част от редките и ценни колекции на Столичната библиотека.

"В инициативата също така днес огромен интерес имаше от страна на семейства софиянци, които се включиха в инициативата на Столична община "Вземи, прочети, върни", каза още тя и допълни, че са дарени доста книги.

"Някъде около 45 книги към момента са дарени от софиянци за софиянци, така че радваме се, че инициативата ни е успешна и се радва на огромен интерес от страна на жителите на София и гостите на града", добави ръководителят на сектор "Краезнание и книжовно наследство".

В столичния зоопарк посетителите могат да видят също и изложбата "Поздрав от София", която представя първите илюстровани пощенски картички, които разказват за облика на града и как той се променя преди и след Освобождението на България и тогава, когато вече София е избрана и става столица.

"Искам да приканя всички софиянци да се възползват от инициативата в момента, когато ходим сред читателската ни публика в парковете, защото подаряваме читателски карти", призова Томова

Следващата седмица "Зелени библиотеки" ще се проведе в Парк "Света Троица" в събота, а в неделя в Природен парк "Витоша" на поляната пред Хижа "Алеко", където Столична библиотека е партньор в инициативата за масово изкачване на Черни връх от Алеко Константинов, съвместно с Природен парк "Витоша" и Българския туристически съюз./БГНЕС