Огромен син кит загина край южните брегове на Чили

Огромен син кит, считан за най-голямото животно на Земята, е изхвърлен на плаж в южната част на Чили, вероятно след като е умрял в морето, съобщиха местните власти в неделя.


Жителите на град Анкуд, на остров Чилое, за първи път са забелязали гигантския морски бозайник в събота на плаж в Тихия океан на около 1000 км южно от столицата Сантяго.

Изпратените да разследват агенти на чилийската национална риболовна агенция Sernapesca потвърдиха, че трупът е на "голям китоподобен от семейство Balaenopteridae", съобщиха те в платформата X, известна преди като Twitter.

"Помогнахме за идентифицирането на екземпляра и въз основа на предварителните данни това е син кит", добавиха от агенцията.

Регионалният директор на Sernapesca Кристиан Хъдсън заяви пред местните медии, че "предвид състоянието му, китът трябва да е умрял в морето преди известно време и да се е носил по течението в това състояние".

Групите за защита на околната среда отбелязаха, че водите на района се използват интензивно от риболовната индустрия и морския трафик, и призоваха за разследване, за да се установи дали животното е станало жертва на сблъсък.

Според неправителствения Чилийски център за опазване на китоподобните (CCC) семейството на Balaenopteridae включва разнообразни видове, вариращи от деветметровия кит до синия кит - който с размерите си до 30 метра се смята за най-голямото животно на Земята./БГНЕС