Огромни икономически щети; провал на зелените коридори; заплаха от глад в Украйна

Огромни икономически щети нанасят военните действия в Украйна и санкциите срещу Русия; провалиха се зелените коридори за евакуация на 450-те хиляди граждани на Мариупол, а "Лекари без граници" прогнозираха катастрофално развитие на хуманитарната криза в Украйна.

Агенция БГНЕС предлага основни акценти от събитията във войната на двете съседки Русия и Украйна през изминалото денонощие:

- Прекратяването на огъня се провали -

Русия възобнови офанзивата си срещу обсадения югоизточен град Мариупол, след като прекратяването на огъня, договорено по време на вторите преговори, беше провалено. Провали се и евакуацията на гражданите на Мариупол. В града живеят над 450 хиляди души. Всяка страна обвинява другата за причините за прекратяването на примирието. "Лекари без граници" вече предупредиха, че ситуацията в града е катастрофална и че е „наложително“ да се създаде хуманитарен коридор.

- Близо до Киев -

Руските сили се приближават до столицата Киев от север и запад. Кореспондент на АФП дори съобщи, че е станал свидетел на бомбардировки в северния град Чернигов, където десетки цивилни са били убити при обстрели, ракетни атаки и въздушни нападения.

- Путин предупреди НАТО -

Руският президент Владимир Путин предупреди за "колосални и катастрофални последици не само за Европа, но и за целия свят", ако чужди сили се опитат да създадат зона, забранена за полети в Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски призова НАТО да създаде зона, забранена за полети, но шефът на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли призива, заявявайки, че това може да доведе до по-широка война в Европа.

- Без разрешение за полет -

Руската водеща авиокомпания Аерофлот спря всичките си международни полети от 8 март, с изключение на съседна Беларус. Този ход задълбочава международната изолация на Русия, която вече се избягва от чуждестранни авиокомпании и туристически оператори.

- Преговорите продължават -

Трети кръг на преговорите за прекратяване на огъня ще се проведат в понеделник. Руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с германския канцлер Олаф Шолц каза, че Москва е готова за диалог относно Украйна, ако всички нейни искания бъдат изпълнени.

- 'Няма да свърши скоро' -

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен предупреди, че войната в Украйна "може да не свърши скоро" и че САЩ и европейските съюзници трябва да поддържат силен натиск върху Русия, докато военните действия приключат.

- Русия изолирана -

Русия е по-изолирана от всякога след историческо гласуване в Съвета на ООН по правата на човека за разследване на нарушения, извършени по време на войната срещу Украйна, като само Еритрея е на страната на Москва.

- Повече от 1,37 милиона бежанци -

Повече от 1,37 милиона души са избягали от Украйна в съседни страни след нахлуването на Русия миналата седмица, съобщи ООН.

- Заплаха от глад -

Световната хранителна програма на ООН предупреждава за задаваща се продоволствена криза в Украйна в конфликтните зони, докато прекъсванията в производството и износа могат да доведат до продоволствена несигурност в световен мащаб.

- Старши имам призовава за мир -

Старшият имам на джамията Ал-Азхар, шейх Ахмед ал-Тайеб, призовава за повече международна хуманитарна помощ за Украйна и за по-големи усилия за прекратяване на войната. „Свидетели сме как украински цивилни напускат домовете си в търсене на безопасност и сигурност, което е истински тест за нашата човечност“, заяви висшият сунитски ислямски духовник в поредица от туитове на украински, арабски и английски.

- Visa и Mastercard се оттеглят -

Американскато транснационална компания Visa, предоставяща услуги по извършване на платежни операции, обяви, че спира дейността си в Русия. Картите Visa, издадени в Русия, няма да работят извън страната, а тези, издадени от чуждестранни финансови институции, няма да работят в Русия.

Същото важи и за Mastercard.

- МВФ предвижда "опустошителни" икономически щети -

Вече "сериозните" глобални икономически последици от войната в Украйна ще бъдат "още по-опустошителни", ако конфликтът Москва - Киев ескалира. Това предупреди Международният валутен фонд. Въпреки че прогнозите остават обект на „изключителна несигурност, икономическите последици“ от инвазията, започната миналата седмица от Русия, „вече са много сериозни".

- "Не на войната" -

Повече от 40 000 демонстранти излязоха на шествия във Франция, за да протестират срещу нахлуването на Русия в Украйна и да кажат "не на войната в Европа". Митинги в подкрепа на Украйна са планирани за този уикенд в много европейски столици, на десетия ден от руската инвазия. Десетки хиляди дефилираха в Цюрих, Швейцария, и още няколкостотин в Лондон./БГНЕС