Огромни са щетите в засегнатата от цунами Тонга

Тихоокеанската островна държава Тонга е полуразрушена след масивния подводен вулканичен взрив и последвалото цунами. Официално беше потвърден и първият случай на загинал вследствие на бедствието, пише АФП.

Първоначалните оценки на щетите са направени чрез полети за наблюдение и сателитни снимки.

Първият потвърден случай на загинал човек вследствие на бедствието е британка, която е била отнесена от цунамито, съобщи семейството й. Жената е била 50-годишна и е работила като ръководител на благотворителна организация за бездомни животни.

Още над 100 души са обявени за безследно изчезнали.

Австралия и Нова Зеландия изпълниха полети за оглед на щетите, и са в готовност да разположат помощни кораби около Тонга. ООН съобщи, че е засечен авариен сигнал от маяк на остров Манго.

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA) заяви, че полетите за наблюдение са потвърдили "значителни имуществени щети" на Манго и на друг съседен осров - Фоной.

Столицата на Тонга Нукуалофа е покрита с два сантиметра вулканична пепел и прах. Електрозахранването беше възстановено в части от столицата, подновени са и локалните телефонни връзки, но международните са прекъснати. /БГНЕС