Огромните пожари в Австралия могат да се превърнат в редовно явление

Мащабните природни бедствия като пожарите в Австралия могат да се превърнат от изключение в норма, показва обобщение от 57 научни доклада, публикувани от 2013 г. досега, пише Ройтерс.

Правителството на Австралия и някои медии се опитват да омаловажат ролята на предизвиканата от човека промяна в климата, но данните сочат, че страната е много по-уязвима за такива явления.

"Няма да обърнем тенденцията в затоплянето на климата в близко бъдеще, така че бедствия като това ще продължава да има", казва Ричард Бетс, ръководител на дирекцията за проучване на климатичните промени в британската метеорологична служба.

Систематизирането на данните от 57-те доклада сочи, че все по-често се забелязва наличието на условия, които британските учени наричат "огнено време". Това е комбинация от високи температури, ниска влажност, слаби валежи и силен вятър.

Същият ефект, който имат промените в климата над Австралия е причина за големите пожари в западните щати на САЩ, Южна Европа, Скандинавия, Амазония и Сибир.

В глобален мащаб, сезонът на пожарите се е удължил с 20 процента, казват учените.

Според Световната метеорологична организация, до края на века средната температура на Земята ще се повиши с 3 до 5 градуса по Целзий, ако обемите парникови газове, изпускани в атмосферата, не бъдат намалени.

Това е три пъти над договореното от държавите в Парижкото споразумение за климата от 2015 г. /БГНЕС