ОИК не прекрати мандата на кмета на Благоевград

Заседанието на ОИК започна в 18 ч. днес, сигналът на бившия кмет бе прочетен от председателя на ОИК Мартин Бусаров.

В пространно обяснение Бусаров обясни, че резултатите от балотажа са обявени на 4 ноември, а до 4 декември настоящият кмет не е заличил фирмата си на ЕТ от търговския регистър, не е изпратил и уведомления за това до ОбС и до ОИК.

От Румен Томов е изискан отговор на това, какви действия е предприел, а по жалбата на Камбитов са изпратени писма до Общински съвет Агенцията по вписванията. Според ЗМСМА Томов е трябвало да уведоми за действията си Председателят на ОбС, какъвто бе избран едва днес, както и ОИК. Това според Бусаров не е станало до 4 декември.

На 19.12. в ОИК е постъпило възражение от Румен Томов, с което се иска според предоставените от него документи, да бъде отхвърлено искането за прекратяване пълномощията му, подадено от Атанас Камбитов.

С юридически термини становището на Бусаров да бъде прекратен мандата на Томов, изразиха още двама членове на 13-членния състав на ОИК. Противното мнение, че не бива да се прекратява мандата на Томов изрази Илия Милев. Според него няма как председателят на ОбС да бъде уведомен в 30-дневен срок, след като няма избран такъв. А уведомлението до ОИК е извършено не по необходимия ред, а е дадено на ръка на член на комисията.

„Считам, че ние нямаме компетентността да решаваме членове от други закони, това е право на съда, сигналът е неаргументиран и следва да го отхвърлим”, каза Милев.

„Казусът е чист, налице е нарушение на ЗМСМА, ЕТ-то не е заличено, прехвърлянето на ЕТ-то на сина на Томов е станало на 4 декември, но не е заличавано, това е станало едва на 17 декември”, каза председателят на ОИК Мартин Бусаров.

Обяснение по сигнала даде и заместник-председателят Йордан Симонски. Според него ОИК не се представлява само от председателя му, документът, който е приел от Томов е оставен в архива, припомни още, че е необходимо да се има предвид, че новият кмет е встъпил в длъжност на 11 ноември – деня на полагане на клетва. „Ние сме ОИК, да не задраскваме това, което гражданите на Благоевград избраха“, каза още Симонски.

След още едно изказване в смисъл, че ОИК не е сатрап, който да забранява на кметовете да работят, както и предложението съдът да реши, а до тогава кметът трябва да работи, за да решава проблемите на града, се стигна до гласуване.

Членовете на ОИК са 13 по 4 от ГЕРБ и БСП, двама „патриоти” и по един от ДПС, Воля и Демократична България.

Ако Атанас Камбитов обжалва днешното решение № 300 на ОИК, съдбата на кмета Томов ще се решава в административния съд. /БГНЕС