ОИСР повиши прогнозата за глобален растеж през 2021 г. до 5,6%

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие прогнозира световната икономика да нарасне с 5,6%, съобщи Анадолската агенция.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) преразгледа с 1,4 процентни пункта прогнозата си за глобален икономически растеж за 2021 г. Очаква се световната икономика да нарасне с 5,6% тази година, заяви ОИСР в последната си междинна икономическа перспектива. Тя сочи, че по-бързата и ефективна ваксинация по света е от решаващо значение. Перспективите за глобален растеж биха били по-добри от настоящите прогнози, ако производството и разпространението на ваксини се ускорят, тъй като действието на мерките за ограничаване ще бъде по-бързо.

"Очаква се световната продукция да достигне предпандемични нива до средата на 2021 г., но много ще зависи от надпреварата между ваксините и нововъзникващите варианти на вируса", подчертава организацията.

ОИСР заяви, че растежът на световния брутен вътрешен продукт (БВП) ще бъде 4% през 2022 г.

Очаква се растежът в САЩ да бъде 6,5% през 2021 г., отразявайки отчасти мащабния фискален стимул, който сега се планира с устойчив темп на ваксинация.

В еврозоната, където нивото на фискален стимул е по-ниско и разпространението на ваксините е по-бавно, БВП се очаква да се увеличи с 3,9% през следващата година.

Прогнозата за страните от Г-20 е нараснала с 1,5 процентни пункта до 6,2% тази съобщава ОИСР.

Ефективното ограничаване на вируса и възвръщането на динамичността на индустриалната дейност създадоха по-светли перспективи за азиатско-тихоокеанския регион.

"В Китай ръстът на БВП се очаква да бъде 7,8% тази година; в Япония 2,7%; в Южна Корея 3,3%; и в Австралия 4,5%".

ОИСР увеличи и прогнозата си за растеж на турската икономика с 3 процентни пункта до 5,9% през 2021 г. Очаква се БВП на Турция да нарасне с 3% през следващата година. /БГНЕС