Океанските недра на луната на Юпитер могат да крият необходимия за живота въглерод

Океанът в луната на Юпитер, Европа, може да е газиран - не в смисъл, че е като газирана напитка, а че е пълен с въглероден диоксид. Тази информация, която идва от наблюденията, направени с космическия телескоп "Джеймс Уеб" (JWST), може да бъде от голямо значение, тъй като въглеродът е важен елемент за живота - това е аргумент в полза на обитаемите условия под ледената обвивка на Европа.

Две независими групи анализираха наблюденията на JWST и установиха едно и също нещо. Въглеродният диоксид изглежда се просмуква към ледената повърхност на Европа. Той е най-разпространен в област, наречена Тара Реджио, където почвата е разбъркана в т.нар. хаотичен терен - бъркотия от ями, хребети, пукнатини и куполи. Тара Реджио се смята за сравнително млада област от повърхността, оформена от взаимодействието с подземния океан през последните няколко милиона години.

"Най-силният сигнал идва от терена на хаоса, който от геологична гледна точка е по-свеж от другите части на Европа", казва Херонимо Вилянуева от Центъра за космически полети "Годард" на НАСА в Мериленд. "Това означава, че е много вероятно този материал да е нов и да идва от вътрешността на планетата. Концентрациите са повишени и в други области на хаотичния терен и не съответстват на това, което бихме очаквали, ако въглеродният диоксид е донесен на Европа от външни източници, като комети“.

Това е добре за перспективата за живот под ледената обвивка на Европа, тъй като всички известни живи организми разчитат на въглерода като градивен елемент за по-сложни молекули, наречени органични вещества.

"Въглеродът е биологично важен елемент, така че е важно да разберем как е попаднал на Европа, колко от него има там и под каква форма ", казва Саманта Тръмбо от университета Корнел в Ню Йорк.

Досега JWST е хвърлил само един поглед към Европа. С плановете за още три изгледа, в крайна сметка ще имаме по-пълна картина на повърхността ѝ, която ще ни даде множество сведения за състава и потенциалната обитаемост на нейните морета. ?БГНЕС