Охлюв аутсайдер се окичи с титлата "Мекотело на годината“

В странен конкурс публиката не беше спечелена нито от красотата, нито от гимнастическите ритуали за чифтосване.

При гласуването за победата на чилийския абалон (род соленоводни морски охлюви) в международния конкурс "Мекотело на годината" днес хората изглежда са гласували със стомаха си.

Ядливият аутсайдер - известен като "локо" - събра 42% от гласовете в световен мащаб, въпреки че се изправи срещу някои страховити опоненти. Сред претендентите бяха вълнообразния Бабъл охлюв и гигантската стрида "Метузела", която може да живее 500 години.

Сега целият геном на морския охлюв с твърда черупка ще бъде разкодиран от Центъра за транслационна геномика на биоразнообразието LOEWE, който ръководи конкурса, в полза на науката и човечеството.

Изследователите, номинирали локо, се радват на победата.

"Чувството е страхотно. Както разбирате, "локо" не е най-привлекателното мекотело", казва пред АФП изследователят Х. Антонио Баеза от университета "Клемсън" в Южна Каролина.

Сервиран просто с малко майонеза или добавен в супа, този охлюв е традиционен деликатес в родните си страни Перу и Чили.

Тази популярност може да е помогнала на чилийския абалон да победи, но потенциалът на локо се простира далеч отвъд чинията. Изследователите твърдят, че разкриването на генома на ключовия охлюв ще покаже как морските безгръбначни се справят с прекомерния риболов и замърсяването на молекулярно ниво. Благодарение на пигментите в кръвта, които пренасят кислород, той може да подпомогне борбата с някои видове рак при хората.

Мистериозни мекотели

Ежегодният конкурс се провежда с цел да се повиши осведомеността за разнообразната група животни, които варират от дълбоководните колосални калмари до градинските охлюви.

Мекотелите съществуват от повече от 500 милиона години и са вторият по големина вид животни след насекомите.

Според организаторите обаче те са забулени в мистерия поради липсата на генетични изследвания.

Водният южноамерикански охлюв бавно стигна до победата, след като дългият списък от 85 000 кандидати беше сведен до пет финалисти, които се пребориха в публично гласуване, приключило в неделя.

На второ място се класира издуващия се вълнообразен охлюв Bubble, следван от дълголетната стрида Methuselah и дебелорогия nudibranch.

На последно място се класира леопардовият охлюв - единственото сухоземно мекотело в списъка, отличаващо се с котешки белези по тялото и сложен брачен ритуал, при който двойките се качват заедно на дърво и след това слизат от него.

Морският охлюв локо се присъединява към големия октопод аргонавт и впечатляващия кубински рисуван охлюв в залата на славата на мекотелите.

Предвид бавното темпо на конкурса организаторите казват, че вече приемат кандидатури за 2024 г. /БГНЕС