Окончателно: Назначеният за служебен премиер ще е с прекратени правомощия от основната си работа

Депутатите приеха окончателно промените в закона за БНБ, с които стана ясно, че при съставянето на правителство пълномощията на кандидата за служебен премиер временно ще бъдат прекратени от постоянната му работа, предаде репортер на БГНЕС.


С промените в закона за БНБ служебният премиер, който може да бъде шефът на БНБ, на Сметната палата и омбудсманът могат да заемат политически длъжности и да се върнат на работните си места след провеждането на изборите.

Първоначалната идея бе служебният премиер да излиза в неплатен отпуск, но по-рано днес в парламентарната правна комисия прие предложението на ГЕРБ-СДС пълномощията на избрания за премиер да бъдат временно прекратени, и след провеждането на избори той да може да се завърне на постоянната си длъжност.

С промените в Конституцията президентът може да избира служебен премиер от ограничен кръг висши държавни длъжности, сред които управителят или подуправителите на БНБ, омбудсманът или заместникът му, председателят и заместник-председателят на Сметната палата.

В събота президентът Румен Радев избра председателят на Сметната палата Димитър Главчев и му възложи да състави служебно правителство.

От ИТН излязоха със свой проект, в който предлагат правомощията на лицето, което бъде посочено за служебен премиер, да бъдат прекратени от Народното събрание и отново с решение на парламента да се избере заместник. Предложението на групата на ИТН обаче не бе прието.

“Ние от БСП няма да подкрепим промените, трупането на грешки през нови и нови законодателни промени руши държавността и институциите. Искате само да замажете гафовете с промените в Конституцията”, смята лидерът на БСП Корнелия Нинова. /БГНЕС