Олаф Шолц е избран за нов канцлер на Германия

Депутатите в германския парламент избраха социалдемократа Олаф Шолц за нов канцлер. Шолц получи 395 гласа.

Сега той ще се отправи към президентския дворец "Белвю" - според конституцията държавният глава е този, който назначава новия канцлер. След среща с президента Франк-Валтер Щайнмайер Шолц ще се върне в парламента, където ще положи клетва.

Той ще оглави правителство, в което освен социалдемократите ще участват представители на партията "Съюз 90/Зелени" и на Свободната демократическа партия.

Произход и образование

Олаф Шолц е роден на 14 юни 1958 г. в Оснабрюк, Долна Саксония, Западна Германия, като син на текстилен производител. От 1978 г. до 1985 г. учи право в университета в Хамбург, след което практикува в адвокатската кантора „Цимерман, Шолц и партньори“. Специализирал е в областта на трудовото право.

Партийна и парламентарна дейност

През 1975 г., на 17-годишна възраст, той се присъединява към Социалдемократическата партия на Германия (СДПГ). В периода 1982-1988 г. е заместник-председател на младежката организация на партията „Млади социалисти“, а от 1987 до 1989 г. е заместник-председател на Международния съюз на младите социалисти. В периода 1994-2000 г. е ръководител на хамбургския клон на СДПГ в окръг Алтона в Хамбург, а в периода 2000-2004 г. и 2009-2018 г. - на Хамбургската земска организация.

От 2001 г. до 2019 г. е член на федералния съвет на СДПГ, а през 2002 г. става неин генерален секретар. През този период той активно подкрепя политиката на Герхард Шрьодер, канцлер и председател на СДПГ (1998-2005 г.), включително непопулярната му програма за подобряване на германската икономика (реформи в трудовото законодателство и здравеопазването, намаляване на социалните помощи и безплатни медицински грижи). През февруари 2004 г. той подава оставка като генерален секретар заедно с Шрьодер, който решава да подаде оставка като лидер на партията.

Между 2009 и 2019 г. Шолц е заместник-председател на СДПГ (от февруари до април 2018 г. е изпълняващ длъжността председател). През юни 2019 г., след като председателят на СДПГ Андреа Налес обяви оставката си, партията реши, че ще бъде ръководена от мъж и жена съпредседатели. Олаф Шолц се кандидатира заедно с Клара Гайвиц. Те стигнаха до втория тур на общопартийното гласуване, но загубиха от Норберт Валтер-Борианс и Саския Ескен (съответно 45% и 54% от гласовете).

От 1998 г. насам Шолц е избиран няколко пъти за депутат в Бундестага, като в периода 2005-2007 г. е ръководител на фракцията на СДПГ, а в периода 2009-2011 г. е заместник-председател на фракцията.

Политическа кариера в Хамбург

През 2001 г. Олаф Шолц е министър на вътрешните работи в правителството на провинция Хамбург. Той е привърженик на строгите мерки срещу наркодилърите (по негова инициатива местната полиция е инструктирана принудително да дава средства за повръщане на арестувани наркодилъри, заподозрени, че носят капсули с наркотици в стомаха си; Европейският съд по правата на човека осъжда тази практика през юли 2006 г.).

В средата на 2000-та година под негова егида се изпълняват програми, насочени към превенция на домашното насилие и подкрепа на децата в проблемни семейства.

Като регионален председател на СДПГ в Хамбург той печели регионалните избори през февруари 2011 г. и става кмет на Хамбург (пост, който заема до 2018 г.). Тъй като градът е и федерална провинция, този пост е равностоен на поста на министър-председателя в регионите на Германия.

В германското правителство

От 2007 до 2009 г. е федерален министър на труда и социалните въпроси в коалиционното правителство на Ангела Меркел. През март 2018 г. е назначен за вицеканцлер и министър на финансите. В това си качество той отговаря за Федералния орган за финансов надзор, а през 2020-2021 г. участва в разработването на пакет за подкрепа на икономиката в случая на пандемията от коронавирус.

Кандидат за канцлер

През септември 2021 г. Шолц оглавява партийната листа на СДПГ на парламентарните избори. Партията победи с 25,7% от гласовете. Съюз 90/Зелени и либералната Свободна демократическа партия (СвДП) бяха поканени да се присъединят към правителствената коалиция.

В споразумението, подписано от трите страни, се посочва, че Германия остава ангажирана със сътрудничеството в рамките на Европейския съюз и Северноатлантическия алианс и призовава за "нова източна политика" на равнище ЕС и за по-силна роля на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Русия е описана като "важен играч на международната сцена", с когото правителството възнамерява да води "конструктивен диалог", като същевременно изисква "незабавно прекратяване на опитите за дестабилизиране на Украйна, насилието в Източна Украйна и незаконното анексиране на Крим".

Самият Шолц е определян от политически анализатори като привърженик на "умерена политика" спрямо Русия. Като се изказа в подкрепа на газопровода "Северен поток-2", свързващ Русия и Германия, той разкритикува санкциите на САЩ срещу участващите в проекта компании, наричайки ги "намеса във вътрешните работи на Германия и Европа". Той възнамерява да продължи да си сътрудничи с Русия по въпроси като борбата с пандемиите и изменението на климата, предлага да се обмисли въвеждането на безвизов режим за руснаци на възраст под 25 години и да се разширят възможностите за руснаците да учат и работят в Германия. Що се отнася до Украйна, Шолц не вижда възможност тя да се присъедини към НАТО и ЕС в близко бъдеще и се противопоставя на доставките на оръжие за Украйна, като смята, че подобна стъпка дискредитира позицията на ФРГ като член на Нормандския формат и Минския процес.

Във вътрешнополитическата част на програмата на неговото правителство се прокламира отказ от въглищата до 2030 г., развитие на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), което то планира да ускори до 80% до 2030 г., и 15 млн. електрически автомобила. Като успешен преход към ВЕИ ще бъдат построени нови топлоелектрически централи с природен газ (който отделя значително по-малко CO2 в сравнение с нефта и въглищата). Правителството на Шолц също така иска да улесни гражданството, като намали изискването за пребиваване на пет години и разреши двойното гражданство, както и да легализира продажбата на марихуана и да увеличи минималното почасово заплащане от 9,6 евро на 12,5 евро. Политикът се застъпва за задължителна ваксинация на населението и не изключва по-строги мерки за справяне с пандемията от COVID-19, като вече заяви, че неговият кабинет "няма повече червени линии" в борбата с новия коронавирус.

Личностни черти и детайли

Германските медии го описват като "рационален, стабилен и почти скучен" човек, наричайки го "скучен бюрократ", "робот" или "Шолцомат" (от немски Scholz и Automat) заради неговата сухота и безстрастие.

През април 2017 г. е публикувана книгата на Шолц "Земя на надеждата" (Hoffnungsland), посветена на въпроси като миграционната криза, бъдещето на Европа и регионалните конфликти.

От 1998 г. е женен за Брита Ернст. Тя е член на СДПГ, а в периода 2014-2017 г. е министър на училищното и професионалното образование в правителството на провинция Шлезвиг-Холщайн. От 2017 г. е министър на образованието, младежта и спорта в правителството на провинция Бранденбург.

Олаф Шолц не принадлежи към нито едно вероизповедание. /БГНЕС