Олаф Шолц в София: РСМ трябва да изпълни всички условия

Настоятелно подкрепям започването на преговори с Република Северна Македония и Албания. РСМ трябва да изпълни всички условия. Струват си всички усилия, за да постигнем резултат.

Това каза германският канцлер Олаф Шолц, който пристигна на официално посещение в София, където даде съвместна пресконференция с министър-председателя Кирил Петков, предаде репортер на БГНЕС

Да се гарантира включването на българите в конституцията на Република Северна Македония и да се спазва договорът. Трябва да има европейски гаранции това да се случи, каза от своя страна премиерът Петков.

През последните месеци изградихме партньорски отношения, България и Германия са стратегически партньори. Това е най-големият наш партньор в ЕС и днешната дискусия ние продължихме темата, че това стратегическо партньорство само може да се разширява, каза в началото Петков и съобщи, че с госта си са обсъдили енергийната независимост от руски доставки на газ.

Обединихме се, че само заедно можем да постигнем целите на енергийна независимост и сигурност едновременно, каза Петков.

Той съобщи, че заедно с Шолц са говорили и за разширяването на ЕС и присъединяването на Република Северна Македония.

Темата за РСМ също беше обсъдена. Ние се обединихме, че двете правителства продължават да работят, като българското правителство ясно изказа позицията на България за условията, които трябва да се случат, за да може да напреднем, заяви Петков.

От своя страна Олаф Шолц подчерта, че Германия разбира, че не е лесно да се преодолеят историческите проблеми.

Настоятелно подкрепят постигането на съгласие за присъединяването на РСМ и Албания към ЕС. Ще продължим дискусията и обмена до края на Френското председателство. Заедно европейците носим отговорност за стабилността на Балканите, каза канцлерът.

Нашата задача е да не разочароваме надеждите. Да принадлежим към Европа мобилизира доста демократични сили, посочи още Шолц.

Според канцлера РСМ трябва да има сигурна европейска перспектива. РСМ трябва да изпълни всички условия, допълни той и продължи: РСМ и България вече са узрели да тръгнат по този път. Има голямо общо разбиране за това как трябва да работят нещата. Проблемът е как да стигнем до там. Важно е, че говорим и обсъждаме тези въпроси и че влагаме енергия, за да се справим с тези проблеми. Човек никога не знае какъв ще е изходът. Но тъй като всички парламенти и правителствени ръководители знаят, че носят отговорност смятам, че ще постигнем напредък. Струва си всички усилия, подчерта Олаф Шолц.

Що се отнася до Финландия и Швеция, общата позиция е, че и двете държави трябва да станат членки на НАТО и смятам, че ще се успеем, каза германският канцлер в отговор на въпрос на медия. /БГНЕС