Олег Ковачев: Кино „Влайкова“ ще запази възрожденския си дух

Емблематичното кино „Влайкова“, намиращо се на столичната улица „Цар Асен II” № 11, никога не е спирало да работи, с изключение на няколко месеца през 1944 г., когато при бомбардировките над София, киносалонът е уцелен и изгаря. За щастие бързо е възстановен от тогавашния му наемател Стилиян Георгиев.

Идеята за създаването на културното средище се заражда през далечната 1925 г., когато киното е мислено да има не само тази функция, а да се превърне в място за културни събития. Именно такава е и целта на новоизбрания, през май месец тази година, режисьор Олег Ковачев, който е председател на настоятелството на Образцовото Народно читалище „Антон Страшимиров – 1926“, предаде репортер на БГНЕС.

Днес, за да продължи приказката, завещана ни от Мария Влайкова, която оставя на поколенията сградата с изричното изискване тя да остане във времето като кино, е необходима помощта и на всички онези, които твърдят, че обичат да съпреживяват емоциите от екрана, в уюта и магията на залата.

„С всички сили се опитвам с моите колеги от настоятелството да направим киното отново така посещавано, както беше когато аз бях дете, въпреки че днес ситуацията не е като през 70-те, 80-те и 90-те години. Ще се опитаме да възродим киното и първата стъпка към това е да се купи дигитална прожекционна машина. В момента с проектор, работим с проектор, който е много слаб и не е за тази цел, а за домашна употреба. Един прожекционен апарат струва 70 000-75 000 лв. Затова направихме дарителска кампания и за 5 дни събрахме 6000 лв.“, обясни основния проблем Ковачев.

Той е категоричен, че заради този факт те нямат възможност да излъчват хитови филми, вследствие на което наблюдават и отлив на зрители.

„Нямаме достатъчно зрители, защото с тази киномашина, с която работим не може да прожектираме модерните филми, които са на специален формат. Те са на такъв формат за България, защото от него не може да се краде. Когато получиш един път този филм в него са заложени определен брой излъчвания и след изчерпването им не можеш повече да го излъчваш. Заради специалния формат не може да прожектираме хитове“, разкри Ковачев.

Заради тази техническа липса, в момента в кино „Влайкова“ се излъчват филми от 3-та и -4-та категория.

„С новата машина ще може не само да излъчваме новите филми, но те ще бъдат с качествен звук и картина, защото в момента нито картината, нито звукът са на необходимото ниво“, добавя още мъжът, който като дете участва в незабравимия филм „Рицар без броня“.

Амбициите на режисьора и председателя на настоятелството на Образцово Народно читалище „Антон Страшимиров – 1926“ не свършват до тук.

„Тези прожектори, които виждате тук, някои са от втората световна война трябва да бъдат сменени. Озвучителната система трябва да стане долби стерео, както изисква прожекция на един съвременен филм. След това е необходимо да направим една гримьорна с цел да може да поставяме моноспектакли тук. Наред с това искам да отворим балкона за посетители, защото в момента, той е затворен за тях, от съображения за сигурност“, разкрива целите си Ковачев.

Той обещава каквито и модернизации да прави, да запази уникалната архитектура на салона и неговия възрожденски дух.

„Ще запазим и читалищния дух в това кино. Най-важното в едно читалище е работата с децата – имаме театрално студио, музикални и езикови школи, тук се правят представления, джаз концерти на най-изтъкнатите ни джаз музиканти – Христо Йоцов, Веселин Веселинов – Еко, братя Владигерови“, добавя още той и уточнява, че целта му е кино „Влайкова“ да се превърне в кино-театрална зала, в която да се провеждат културни инициативи.

На въпрос на БГНЕС къде е държавата в този случай, Ковачев отговори, че вече е провел разговори с р-н „Средец“, Столична община и Министерството на културата и подчертава, че от всички страни срещнал разбиране.

„От общината ни обещаха да ни дадат старите столове от Народното събрание, които наскоро са били сменени. Надявам се през март да имаме дигиталния прожекционен апарат и след това през лятото да имаме нови столове, нови прожектори, тонколони. Всичко ще бъде по-ново, но всичко ще бъде със същия прекрасен стар възрожденски културен дух“, уверява Ковачев.

От стената на залата разбираме, че през 2012 г. Искра Стаменова прави дарение на читалището, с което е направен ремонт.

„През 2012 бяха купени нови столове, а някои от старите бяха облицовани. Стаменова закупи и нов киноекран. За всичко това тя дари около 30 000 лв.“, посочва председателят и добавя, че въпреки това част от столовете днес са изцапани, други са счупени и има нужда от тяхната пълна подмяна. /БГНЕС