Олга Стефату: Изложбата “Chrysalis” показва силата на жените бежанки

Силата на жените-бежанки представя гръцката фотографка Олга Стефату в експозицията си "Chrysalis", изложена в галерия "Синтезис".

„Chrysalis“ изобразява портретите на 19 жени-бежанки от различен произход - Сирия, Иран, Ирак, Афганистан, Конго и Камерун, които бяха или още са в Атина. Те са облечени в рокли и костюми, изработени от термично златно фолио, използвано за спасителни мисии. Портретите са придружени от историите на тези жени, преминали буквално планини и морета, за да потърсят убежище в Гърция, или поне да преминат през нея в търсене на по-добър живот.

“Портретите описват вътрешната сила и красотата на тези жени, а в текста се пише реалността им, която е съвсем тежка“, разказва Стефату.

„Те са изправени през много вълнения, които са свързани със статута им като бежанки. Много от тях са сами в Гърция, много от тях също са майки, на няколко от тях мъжете им са далече. Също заради културата на страните, от които бягат, много често те остават в лагерите, затова са изключени от общността, от възможностите за работа и образование, и най-вече - от възможността за по-нормален живот.“

„Разбрах, че им трябва психологическа помощ, реших да им дам едно позитивно преживяване. Ползвах този материал, който е много свързан с бежанците, тъй като е първото нещо, с което се срещат като излизат от лодките. Ползвах го, защото това е първата „топлина“ и „надежда“, с която се срещнат след пътуването им.“

„Целта беше моделите да носят тези рокли, за да се запознават с собствената си мощ, и за да чувстват готови да изразяват себе си“, каза за БГНЕС Стефату. Неслучайно името на изложбата й се превежда като "златен пашкул".

На въпрос защо авторката избира София за изложбата си, Стефату разказва, че миналата година е била поне три пъти в България, а при един от тях случайно се запознава с Надежда Павлова - куратор на сегашната й изложба. „ Аз съм влюбена в България. Посетих няколко места от нея, и бяха уникални,“ добавя фотографката. И показва един от портретите: на снимката може да се види жена от Конго, наречена Софиа. "Разбрах, че Софиа има много добър глас за оперно пеене по време на нашата сесия. Помогнахме й да участва в операта на интеркултурната лиричната сцена на Атина. И ето как начинът на „метаморфоза“ има широк диапазон,“ обяснява Стефату.

Фотоизложбата, показваща една страна на жените бежанки - тази тяхна страна, която се изправя непокорно срещу трудностите, може да бъде видяна от 20 юли до 16 септември в галерия „Синтезис“. / БГНЕС