Олимпийската шампионка Ивет Горанова получи нов автомобил от "Лев Инс"

Олимпийската шампионка от Токио Ивет Горанова бе изненада с нов автомобил от генералния спонсор на Българската национална федерация по карате "Лев Инс", след като в столицата на Япония донесе на България първи златен медал от Олимпийски игри от 2008 година насам, предаде репортер на БГНЕС.

На церемония пред Националния стадион "Васил Левски" 21-годишната Горанова получи ключовете за чисто нова Toyota C-HR Hybrid кросоувър от изпълнителния директор на застрахователна компания "Лев Инс" Валентин Илиев. "Подготовката ми е свързана с много пътуване, така че колата ще ми е от голяма помощ", сподели Горанова, която е активен шофьор. На днешната церемония присъстваха още треньорът на Горанова Ангел Ленков, председателят на Федерацията Алексей Петров, неговият заместник Русалин Русалинов и генералният секретар на Федерацията Борис Николов.

"Искам да призова децата да останат така вдъхновени, както ги видях в последните дни и да обърнат внимание на Спортното училище в Плевен и паралелката по карате-до. Карете-до не е само спорт, това е бойно изкуство и може да накара всеки един човек да се изгради като личност", заяви златната олимпийска медалистка, която днес също така получи наградите за най-добър спортист на месец юни и август в анкетата на Пресклуб България. Нейният треньор Ангел Ленков бе отличен за номер едно сред треньорите за август. "Въпреки че Олимпиадата завърши преди 4-5 дни, аз вече съм си поставила нова цел и това е Световното първенство, което е съвсем скоро, след два месеца. Световният връх не съм го покорила и съвсем скоро започвам да работя за това", допълни тя.

Горанова разказа за чувствата, които е изпитала след победата си над украинката Анжелика Терлюга във финала на категория до 55 килограма кумите на Олимпиадата в Токио. "За мен това беше много лесно състезание, бях готова да изиграя още пет срещи. Не можах да се израдвам на момента, да разбера какво се е случило, само ми олекна, усетих едно облекчение, че съм спечелила златото. Всеки един спортист мечтае за това нещо, изключително съм радостна. Най-важна бе Федерацията, защото точно преди квалификацията за Олимпиадата в Париж аз бях изгубила на Европейското първенство, бях изгубила много увереност и мотивация и те бяха хората, които продължиха да вярват в мен и да ме подкрепят. Аз стъпих върху тяхната увереност и увереността на треньора. Благодаря на треньора, че ме изтърпя през този дълъг и труден цикъл, с толкова много препятствия, останахме стабилни и успяхме да прескочим всяко едно препятствие", каза тя.

От своя страна президентът на Българската национална федерация по карате Алексей Петров изрази увереност, че каратето все пак ще бъде част от олимпийската програма на Игрите в Париж през 2024 година, въпреки че по официалната информация към момента този спорт не е част от плановете на домакините от Франция. Ангел Ленков заяви, че със сигурност Горанова няма да сменя спорта, дори и каратета да не попадне в програмата за Париж. "Мотивацията ни е още по-голяма, защото искаме да покажем, че това представяне не е случайно, а е абсолютно заслужено", заяви Ленков. /БГНЕС