Олимпийското таекуондо с първо отборно състезание в България

Посолството на Република Корея, Националната спортна Академия "Васил Левски" и Българска Федерация по олимпийско таекуондо организират за първи път в България отборното първенство. Надпреварата ще се проведе на 17 декември в баскетболната зала на НСА от 9.00 часа.

„Таекуондото е един от най-динамично развиващите се спортове и то не само в световен мащаб, но и в България. За добро или за лошо ние сме супер инициативни. Идеята за такъв тип турнир не е от сега. Сега „узря“ момента, в който да я реализираме. Намерихме подкрепа от много институции – посолството на Република Корея, Националната спортна академия „Васил Левски, Българската федерация по таекуондо, така че прегърнахме възможността да осъществим подобен род състезание“, това сподели Димитър Аврамов – преподавател в НСА и организатор на турнира.

Димитър Аврамов отбеляза, че с тази надпревара се отваря възможността за един отборен спорт, в който отборът е важен.

„Така ще се получи състезание, в което отборния дух, ще бъде този, които ще води към победа. Ще бъде нещо ново и нетрадиционно. Провеждали сме такива демонстративни срещи два или три пъти. Знаем какъв е потенциалът, но да проведем цяло състезание е голямо предизвикателство“, допълни Аврамов.

Състезанието е предвидено за възрастови групи кадети, юноши и девойки и мъже и жени. Отборите във всяка възрастова група ще са по 6. Всеки отбор ще бъде съставен от по трима състезатели.

„Ще се вземе под внимание общото тегло на състезатели във всеки отбор. Първенството ще се проведе в две части. В първото полувреме всеки ще играе срещу всеки с рунд с продължителност 1 минута – състезател едно от синия тим срещу състезател едно от червения и т.н. Във второто полувреме се играе всеки срещу всеки с единственото условие състезателят да издържи 20 секунди срещу противника си. Изключително атрактивно е. Световната федерация провежда отборното световно първенство на този принцип. Просто е екшън през цялото време и наистина е удоволствие да се наблюдава нещо подобно. Крайният срок за подаване на заявки е 12 декември, записването става чрез Google форма“, разясни Димитър Аврамов. /БГНЕС

Категории:

Тагове: