Оливър Стоун: Трябва да има Обединени нации на ядрената енергия

Трябва ни много ядрена енергия, тя е наш приятел. Трябва да имаме Обединени нации на ядрената енергия с участието на САЩ, Китай и Русия. За това призова американският режисьор и носител на три награди „Оскар“ Оливър Стоун. А на въпроса на БГНЕС дали този алианс е възможен в настоящата геополитическа ситуация, режисьорът отговори така: „В този момент не, но трябва да има, няма смисъл да се бием“.

Оливър Стоун представи в Европейския парламент в Брюксел своя нов документален филм за ползите от ядрената енергия. На него присъстваха представители на българските институции, бизнес, медии. Един от участниците в събитието, който представи режисьорът, беше българският евродепутат Цветелина Пенкова: Вече нямаме време да се страхуваме, имаме нужда от повече авторитетни гласове на такива личности, като Оливър Стоун, които да разкажат истината за ядрената енергетика, каза тя.

Дълги години се насаждаше погрешното мнение, че един ядрен реактор е равен на атомна бомба. „През 70-те години разглеждахме всеки един реактор като ядрена бомба. Това беше много погрешно и беше една от заблудите, които се разпространяваха дълги години. Медиите не направиха нищо, за да разсеят тази заблуда. Това беше целта на документалния ми филм, който ясно посочва какво е погрешно и какво е наистина ядрената енергия и какво можем да направим“, заяви американският режисьор, който е автор на 20 игрални и 9 документални филма.

За производството на една атомна бомба ни е необходим обогатен уран на 95%, докато за ядреното гориво ни е достатъчен уран обогатен 2-3%. Т.е. това е едно много ниско ниво на радиацията в сравнение с обогатения уран за ядрената бомба, посочи Оливър Стоун.

Той припомни прочутия филм на Ал Гор „Неудобната истина“, който излезе преди почти четвърт век и беше приветстван тогава от световната общественост. „Филмът на Ал Гор говореше за слънцето и вятъра като източници на енергия, сякаш това е достатъчно. Той нито веднъж не спомена в своя прекрасен филм ядрената енергия. Зададох си въпроса: Защо?“, заяви режисьорът, разказвайки за мотивите, които са го подтикнали към темата за мирния атом.

Оливър Стоун заяви, че вече 20 години сме запленени от ВЕИ, но трябва да се обърнем към статистическите данни. Те показват, че 80% от енергията все още се произвежда от изкопаеми горива и този процент не намалява. От друга страна, изграждането на инсталации, работещи на възобновяема енергия не са евтини. „Всички искаме да имаме по-чиста енергия, но цената не е същата. Виждаме как Земята продължава да бъде тровена от петрола, въглищата, метана. Заместването на тези източници на енергия с енергията, произвеждана от вятъра и слънцето, се оказа нещо, на което не можем да разчитаме“, заяви режисьорът, цитирайки данните, че фотоволтаичните батерии могат да работят около 11% от времето, а на енергията от вятъра можем да разчитаме 25% от времето.

Оливър Стоун припомни, че работят около 500 реактора в над 25 страни по света. За 70 години нямаме почти нито един инцидент с изключение на трагедията в Чернобил. По отношение на АЕЦ „Фукушима“ причините там не са в самата ядрена централа, а са резултат от земетресението и последвалото цунами, което наводни реактора. Режисьорът обърна внимание на факта, че нивата на радиация не са се вдигнали сериозно и няма пострадали от нея. Той добави, че радиацията е сред нас: има радиация в атмосферата, дори в бананите, които консумираме, не трябва да се страхуваме. „Ядрената енергия е наш приятел и планетата и вселената също са наши приятели. Ние в момента виждаме планетата като наш враг. Най-ужасното нещо е да се страхуваме от страха“, каза Стоун и призова за повече образование на тази тема.

Той отбеляза, че днес младите не робуват на страховете за ядрената енергия, които са наложени от Студената война. Свидетелство за това са множеството млади хора, които работят в момента в различни лаборатории по света.

„Ядрената енергия е толкова могъща“, обобщи Оливър Стоун и призова за създаване на Обединени нации на ядрената енергия. /БГНЕС