Оливер Вархеи: РСМ трябва да изпълни условията за продължаване на преговорите с ЕС

Северна Македония трябва да изпълни условията за продължаване на пътя към ЕС. София е едно от най-добрите места да обсъждаме разширяването на блока със Западните Балкани.


Това заяви пред БГНЕС еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархеи по време на форума "ЕС среща Западните Балкани".

"Приключихме успешно процеса на скрининг с Албания и Северна Македония. Ще продължим преговорите, когато необходимите условия бъдат изпълнени. Очакваме отваряне на първия клъстер с Тирана", подчерта Вархеи и добави, че активната работа с РСМА ще приключи след изборите там.

Относно евроинтеграцията на Сърбия Вархеи отбеляза известен напредък.


Комисарят припомни, че тази година наближават европейските избори. "Разширяването този път ще бъде основна тема в тях, а на предишните не беше", каза той.

"Това се налага, защото геополитиката на континента се промени. Отчасти поради войната в Украйна, конфликта в Ивицата Газа, а преди това COVID-кризата", добави Оливер Вархеи.

Дипломатът отбеляза, че политиката на разширяване на ЕС е геостратегическа инвестиция в сигурността и стабилността. "Разширяването трябва да се случи. Работим по-здраво от всякога. Трябва да извършим реформите заедно. Започнахме настоящия мандат с 3 държави кандидати, днес имаме 7", каза още комисарят по разширяването. /БГНЕС