Омикрон може да причини увреждане на нервната система

Инфекцията със щама Омикрон може да доведе до увреждания на нервната система и продължителен Ковид при възрастни, както и системни възпаления при деца. Това съобщи основателят и генерален директор на научния център за молекулярно-генетични изследвания "ДНКОМ" Андрей Исаев.

„Въпреки по-лекото протичане на Омикрон, важно е да се разбере: ако коронавирусът не доведе до пневмония и до апаратна вентилация, то той спокойно може да причини други странични ефекти. Ковид - независимо от щама, - може да доведе до тежки увреждания на нервната система. При децата пък са възможни различни възпаления в тялото", предупреди ученият.

Експертът допълни, че сега е най-доброто време за реваксинация за тези, които все още не са го направили. "Петата вълна с Омикрон вече се оттегля. И сега е моментът да се реваксинират за тези, които все още не са го направили. Защото, както показа практиката, това осигурява защита срещу Омикрон и коронавируса като цяло, или поне през първите три месеца от поставянето на бустерната доза"./БГНЕС