Омикрон показва много повече мутации от Делта

Новият вариант на коронавируса – Oмикрон - има много повече мутации от варианта Delta, според първото "изображение" на този нов вариант, първоначално открит в Южна Африка, изготвено и публикувано от престижната болница Bambino Gesu в Рим.

На триизмерното "изображение", което прилича на карта, "ясно се вижда, че вариантът Oмикрон представя много повече мутации от варианта Delta, концентрирани преди всичко в една област на протеина, която взаимодейства с човешките клетки", се казва в изявлението на екипа изследователи.

"Това не означава автоматично, че тези варианти са по-опасни, а само, че вирусът се е адаптирал допълнително към човешкия вид, като е генерирал друг вариант", казват изследователите.

"Други изследвания ще ни покажат дали тази адаптация е неутрална, по-малко опасна или по-опасна", допълват те.

Изследователският екип се е фокусирал върху търсенето на мутации в "триизмерната структура на протеина на шипа", заяви пред АФП Клаудия Алтери, професор по клинична микробиология в Миланския държавен университет и изследовател в Bambino Gesu.

Изображението е създадено "от проучването на проби на този нов вариант, предоставени на научната общност, идващи главно от Ботсвана, Южна Африка и Хонконг. Това изображение, което представлява карта на всички варианти, описва мутациите на Омикрон, но не определя неговото действие", каза тя.

"Сега ще бъде важно да се определи чрез лабораторни експерименти дали комбинацията от тези мутации може да окаже влияние върху предаването или върху ефективността на ваксините", добави Алтери./БГНЕС