ООН: 6 млн. украински бежанци в Европа

Заместник-генералният секретар на ООН по политическите въпроси Розмари Дикарло заяви, че руско-украинската война "не показва признаци на прекратяване, въпреки че са изминали 5 месеца" от началото ѝ. По време на сесията на Съвета за сигурност на ООН, посветена на ситуацията в Украйна, в централата на ООН в Ню Йорк, Дикарло заяви: "Пред лицето на такава плашеща перспектива споразумението, подписано в Истанбул на 22 юли, е знак, надежда за човечеството, както каза генералният секретар (Антонио Гутериш), за улесняване на безопасното транспортиране на зърно и хранителни продукти през украинските пристанища".

Като посочва, че войната е нанесла "неприемливо" големи щети на украинското цивилно население, Дикарло отбелязва, че към 27 юли в страната са загинали 5237 цивилни граждани, а 735 души са били ранени.

"След последното ми информиране на Съвета на 28 юни броят на убитите, ранените или осакатените цивилни граждани в конфликта продължава да расте. Много украински градове са превърнати в руини от ракетните, въздушните и артилерийските удари на смъртоносните руски въоръжени сили".

Дикарло заяви, че към 25 юли са извършени 414 нападения срещу здравни заведения в Украйна, а приблизително 2 129 учебни заведения са пострадали от бомбардировките.

Розмари Дикарло сподели информацията, че ЮНЕСКО е потвърдила, че 168 културни сгради, включително 73 религиозни сгради и 13 музея, са пострадали от войната в Украйна.

Като посочи, че към 19 юли броят на украинските бежанци в Европа е надхвърлил 5 милиона 984 хиляди души, Дикарло отбелязва, че достъпът до храна е намалял значително в цяла Украйна, а достъпът на жените до здравни услуги, включително сексуално и репродуктивно здраве, бързо се влошава. /БГНЕС

Тагове: