ООН: Бежанците от войни и кризи двойно повече за десетилетие

Въпреки пандемията от коронавирус, броят на хората, бягащи от война и преследване, е продължил да нараства през миналата година, като глобалното разселване се е увличило до над 82 милиона - двойно повече отпреди десетилетие, заяви ООН.

Нов доклад на агенцията на ООН за бежанците показва, че глобалните цифри за разселването са се увеличили с около 3 милиона през 2020 г. след вече рекордната година през 2019 г., оставяйки цял един процент от човечеството да бъде изкоренен и разселен.

Докладът подчертава как продължителните кризи като тези в Сирия, Афганистан, Сомалия и Йемен продължават да принуждават хората да бягат, а изригванията на насилие на места като Етиопия и Мозамбик причиняват нарастващо разселване.

Фактът, че броят се увеличава за девета поредна година, е още по-опустошителен, тъй като се очакваше ограниченията заради Covid-19 да ограничат разселването.

По време на пандемията "всичко останало е спряло, включително икономиките, но войните, конфликтите, насилието, дискриминацията и преследването, всички фактори, които са подтикнали тези хора да бягат, продължават", каза ръководителят на ВКБООН Филипо Гранди пред АФП.

Агенцията на ООН установява, че към края на 2020 г. рекордните 82,4 милиона души живеят като бежанци или търсещи убежище, както и в така нареченото вътрешно разселване в рамките на собствените си страни, в сравнение с около 40 милиона през 2011 година.

Почти половината под 18 години

Като цяло 42% от разселените в света са момичета и момчета на възраст под 18 години.

"Трагедията на толкова много деца, родени в изгнание, трябва да бъде достатъчна причина да се положат много по-големи усилия за предотвратяване и прекратяване на конфликтите и насилието," каза Гранди.

В края на 2020 г. около 26,4 милиона души живеят като бежанци, включително 5,7 милиона палестинци.

Около 3,9 милиона венецуелци също са разселени извън техните граници, без да бъдат считани за бежанци, а 4,1 милиона души са регистрирани по целия свят като лица, търсещи убежище.

Но докато броят на бежанците и търсещите убежище остава относително равен през 2019 г., броят на хората, разселени в собствените им страни, се е увеличил с повече от два милиона до 48 милиона, се казва в доклада. Това може би не е изненадващо, като се има предвид, че факторите, които обикновено принуждават хората да бягат, не са изчезнали по време на пандемията, но възможността за преминаване на границите до голяма степен е останала.

През 2020 г. най-малко 164 държави са затворили границите си заради Covid-19 и повече от половината от тях не са направили изключения за търсещите убежище и бежанците, бягащи заради нова надежда в живота си.

"В ситуация на засилен конфликт и насилие, в ситуация, в която границите са били трудни за преминаване поради Ковид, неизбежно цифрата, която се е повишила, е тази на вътрешно разселените хора“, каза Гранди.

"Егоистичен подход"

Миналата година повече от 11 милиона души са новозаселени - малко повече от 2019 г., като повечето от тях са само в шепа разтърсени страни и региони, показва докладът. Те включват Сирия, която след повече от десетилетие на война отброява 13,5 милиона души, разселени във или извън страната - повече от половината от нейното население и една шеста от общото разселване. МВ същото време над две трети от световните бежанци идват само от пет държави: Сирия, Венецуела, Афганистан, Южен Судан и Мианмар.

Редица нови кризи също са предизвикали значително разселване, се казва в доклада, посочвайки засегнатия от насилието в Етиопия регион Тигрей, от който изселването в Судан е от над 54 000 души само през последните месеци на 2020 г.

Стотици хиляди хора също се измъкват от смъртоносното насилие на джихадистите в Северен Мозамбик, а стотици хиляди са прясно изселени в размирния регион Сахел в Африка.

По-голямата част от световните бежанци са настанени в съседни на кризисни райони страни, главно в по-бедните части на света.

Турция остава домакин на най-голямото бежанско население в света на обща стойност около 3,7 милиона, следвана от Колумбия с 1,7 милиона, Пакистан и Уганда с по 1,4 милиона и Германия с 1,2 милиона.

Докато нуждите непрекъснато нарастват, решенията за разселените лица като че ли намаляват за миналата година. През 2020 г. само около 3,2 милиона вътрешно разселени лица и едва 251 000 бежанци са се завърнали в домовете си, отбелязвайки спад от 40 и 21 процента съответно от 2019 г. И само 34 400 уязвими бежанци са били презаселени в трети страни през миналата година - най-ниското ниво от 20 години, се казва в доклада.

"Решенията изискват глобални лидери и тези с влияние да оставят настрана различията си, да сложат край на егоистичния подход към политиката и вместо това да се съсредоточат върху предотвратяването и разрешаването на конфликти и осигуряването на зачитане на правата на човека", каза Гранди. /БГНЕС, АФП